Mikael Karlsson på det svenska förbundet Svemo tror att framtidens elitserien kan bli en liga utan de största stjärnorna. Foto: SVT

Svenska förbundet: ”Får bortse från en och annan stjärna”

Uppdaterad
Publicerad

En liga utan de stora stjärnorna är en utmaning för svensk speedway.

Den svenska elitserien har länge varit landets tredje största publiksport – men hur blir det utan stjärnor?

– Vi kanske får bortse från en och annan stjärna. Men det kanske också är en chans att hitta en kontinuitet som ökar intresset i Sverige, säger Mikael Karlsson, grenchef för svensk speedway på förbundet Svemo till SVT Sport.

Hur ska den svenska ligaspeedwayen möta den stenhårda konkurrensen från Polen, där de stora pengarna styr?

– Det finns starka ekonomiska muskler i Polen. De styr sina förare. Vi vill ha ett samarbete, och ska träffa det polska förbundet och framföra våra åsikter om att hålla kvaliteten här, säger Mikael Karlsson.

Men den svenska ligan kanske också måste välja väg, och lägga sig på en lägre nivå. Utan de största stjärnorna.

– De polska förarna är kanske dem vi inte måste ha hit. Vi kanske vill ha hit australiensare, engelsmän och danskar. Och det kanske vi kan påverka mer genom att ha bra samarbete med deras förbund. Vi kanske helt enkelt får välja bort en och annan stjärna för att skapa kontinuitet i våra lag utan polacker, säger Mikael Karlsson.

”Glad att kunna köra i Sverige”

Ligaordföranden Mikael Holmstrand är inne på samma linje.

– De svenska klubbarna behöver lära sig att bygga lag på ett annat sätt. Till kommande år måste man fundera på vilka som är tillgängliga när man kontrakterar förare, och bygga sina egna varumärken bortom stjärnförare på sikt. Det kan också finnas en uppsida i att polackerna stänger in sig, och att vi tvingas lyfta upp de svenska förarna. Många svenska förare har också fått mer kontinuerlig körning den senaste tiden, säger han.

Men vad tycker de polska förarna själva om läget, där de kan tvingas välja bort körning i den svenska ligan på sikt?

– Det är en tuff fråga. Men jag själv är glad över att kunna köra i Sverige. Det är viktigt för mig att tävla i Sverige och internationellt. Vi har tävlingar i Polen på helgerna och tisdagar i Sverige. Jag tror att det är väldigt bra för förarna att köra även på tisdagar, säger Rospiggarnas polske stjärna Patryk Dudek till SVT Sport.

KLIPP: Den polska speedwaydominansen hotar elitseriens status (5 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.