Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska Spel och ATG tas bort från SVT Text

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 januari 2019 får Sverige en ny spellag. SVT har beslutat att ta bort allt spelinnehåll från Svenska spel och ATG på SVT Text i samband med att den nya lagen träder i kraft.

– Vårt beslut är en logisk följd av omregleringen av den svenska spelmarknaden, säger Jan Helin, programdirektör på SVT.

Omregleringen innebär att spelmarknaden öppnas upp för kommersiella aktörer att söka spellicens i Sverige. När spelmonopolet försvinner riskerar SVT att gynna en kommersiell spelmarknad, vilket inte är förenligt med public service-uppdraget, därav beslutet att ta bort allt spelinnehåll på SVT Text. 

Varför har/ska SVT ta bort allt spelinnehåll från text-tv? 

Den 1 januari får Sverige en ny spellag som innebär att kommersiella aktörer kan söka spellicens i Sverige. Tidigare var allt spel i Sverige statligt styrt, men när spelmonopolet försvinner riskerar SVT att gynna en kommersiell spelmarknad. SVT kan inte gynna en kommersiell marknad på något sätt, och därför måste vi ta bort allt spelinnehåll på SVT Text.    

Var ska jag nu hitta spelresultaten? 

Från och med den 1 januari finner du spelinformation och resultat på många olika plattformar, t ex www.svenskaspel.se och www.atg.se

Man kan tänka sig att det är äldre tittare som följt spelresultat via text-tv, ni tror inte att det är svårt för dem att hitta nya digitala plattformar?   

Vi förstår om tittare haft för vana att följa spelresultaten via SVT:s text-tv men är övertygade om att det går lätt att hitta nya källor för spelresultat. Det är också en tjänst som allt färre använder.

Är inte detta en diskriminering av en äldre målgrupp?  

Att följa spelresultaten via text-tv är nog mer av en vana än okunskap och tillgång till digitala plattformar.  

Står det inte i ert sändningstillstånd att ni ska tillhandahålla text-tv och vara tillgängliga för alla? 

I vårt sändningstillstånd står att vi ska sända sökbar text-tv till hela landet, men det står inte vad vi ska visa där. Och eftersom det inte är möjligt för SVT att gynna kommersiella aktörer så kan vi inte längre tillhandahålla spelresultaten som tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.