Svenskan ny kapten för Solheim Cup-laget

Uppdaterad
Publicerad

Liselotte Neumann förde Europa till seger mot USA i Solheim Cup-golfen i höstas – men det blir ingen repris 2015. I stället blir det Carin Koch som blir ny kapten. – Det är en ära att få vara kapten och få vara en stor del av Solheim cup igen, säger Koch till SVT Sport.

Koch, som var vice-kapten i Colorado i fjol, har även coachat Europas juniorlag samt själv spelat i fyra upplagor av den klassiska lagmatchen. Som spelare vann hon 10 av sina 16 matcher och var en stor del i segrarna 2000 och 2003.

Tar hjälp av Sörenstam

Till sin hjälp har hon utsett Annika Sörenstam till vice-kapten.

Solheim Cup

– Jag är jätteglad att hon tackat ja och vill vara med igen. Vi jobbade ju tillsammans som vicekaptener under Lotta i Colorado och det var jättebra, säger Koch och fortsätter:

– Vi kompletterar varandra bra. Hon gillar mycket siffror och statistik och sånt där som inte är min styrka. Sedan är det roligt att jobba ihop.

Carin Koch är den femte svenskan som får uppdraget att leda Europa i Solheim Cup. Totalt är hon den åttonde kaptenen i ordningen sedan starten av tävlingen 1990.

Nästa upplaga av Solheim Cup spelas hösten 2015 på St Leon-Rot, strax söder om Heidelberg i sydvästra Tyskland. Carin Kochs uppgift blir att leda Europa till den tredje raka segern.

Femte svenska kaptenen

Den första europeiska segern i tävlingen som spelas vartannat år togs 1992 med engelskan Mickey Walker som kapten.

Pia Nilsson tog över efter Walker 1998, men då blev det förlust i Muirfield Village, Ohio. Den andra svenskan vid rodret, Catrin Nilsmark, fick en seger och en förlust. På Barsebäck blev det storseger 2003 med 17,5-10-5. Helen Alfredsson tog över 2007, men då förlorade Europa med 12-16 på Halmstad-banan.

Med Liselotte Neumann som kapten i den senaste tävlingen 2013 vann Europa för första gången i USA. Europas ungdomliga lag vann med hela 18-10, den största segern i tävlingens historia.

Fakta: Solheim Cup-kaptenerna

1990-1996: Mickey Walker, England (en seger, tre förluster).

1998: Pia Nilsson, Sverige (förlust).

2000-2002: Dale Reid, Skottland (en seger, en förlust).

2003-2005: Catrin Nilsmark, Sverige (en seger, en förlust).

2007: Helen Alfredsson, Sverige (förlust)

2009-2011: Alison Nicholas, England (en seger, en förlust)

2013: Liselotte Neumann, Sverige (seger).

2015-: Carin Koch, Sverige. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solheim Cup

Mer i ämnet