Sverige bara tia i skidskyttestafetten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var långt, långt efter i skid skyttestafetten och alla eventuella medaljdrömmar krossades vid första växlingen. Tobias Arwidson sköt fullt men var en minut efter Norge vid första växlingen. – Jag fick slita redan från start, säger en besviken startman till Viasat.

Arwidson säger att han hade problem i lättare partier av banan och att också han hade känt sig seg innan tävlingen.

– Det var riktigt dåligt. Jag hade ingen chans att komma ifatt. Det rann i väg, det rann i väg för mycket, säger svensken efter en tung dag i spåret.

OS i Sotji skidskytte

Björn Ferry gav sig ut i spåret efter alla sjukdomsrapporter, åkte okej och sköt fullt. Men avståndet var för stort och han tog inte in någonting på täten.

”Måste ha lite flyt”

–Man måste ha lite flyt. När man tar medalj tror man det är naturligt. Men det är inte det, säger han.

Lite hopp stod till Lindström som hade en sjätteplats efter skidskyttesprinten. Men han hade inte något tryck under skidorna. Och han fick använda tre extraskott i stående skyttet. Då rann tiden iväg.

– Träffarna var bra, men alla missar satt halv tolv ungefär, säger tränaren Marko Laaksonen.

Carl Johan Bergman använde ett extraskott på den sista sträckan men då var allt redan över. Sverige kom på tionde plats, en stor besvikelse efter två andra- och två fjärdeplatser i världscupen.

Mental härdsmälta

Ryssland vann efter en spurtduell med Tyskland. Stadion kokade när Sjipulin spurtade ner Schemp och säkrade landets första OS-guld på stafettsidan sedan Sovjet-tiden.

Ole Einar Björndalen sköt fullt i sin sista olympiska start och Norge ledde på tredje sträckan. Han lämnade över till OS-mästaren Hegle Svendsen som fick en mental härdsmälta. Trots tre extraskott blev det en straffrunda.   

En deppig norrman passerade mållinjen 54,4 sekunder efter Ryssland på en försmädlig fjärdeplats. Bara dagar tidigare vann han guld i masstarten.

– Det är för jävligt. Jag känner skuld gentemot mina lagkamrater, speciellt Tarjei och Johannes. Jag hade gärna velat att de skulle fått medaljer Jag känner mig skyldig, säger han till NRK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji skidskytte

Mer i ämnet