Besvikna svenska bandy-damer efter förlusten mot Ryssland i bandy-VM. Foto: Svenska bandyförbundet

Sverige nedputtat från bandytronen

Det svenska damlaget har länge varit drottningar på bandytronen – då de vunnit samtliga sex VM som spelats. Men, i dag blev de nedputtade av ärkerivalen Ryssland som vann VM-finalen i Villmanstrand med 3-1.

– Det känns tomt. Besvikelsen är stor. Det är tillfälligheter som avgör, ryskorna är lite hetare än oss idag, säger den svenska målvakten Linda Odén till Svenska bandyförbundet.

Sverige kom till finalen med en förlust mot just Ryssland i gruppfinalen från i går. Men förlusten märktes inte i början av första halvlek då svenskorna tryckte på bra.

Dock var det Ryssland som tog ledningen genom Tatiana Gurinchik och bara 38 sek in i andra halvlek utökade Gurinchik till 2-0. Malin Persson satte Sveriges enda mål i 87:e minuten, men det räckte föga utan det blev silver för Sverige.

”Inte avsluta som förlorare”

Målvakten Linda Odén har tillsammans med Emma Kronberg deltagit i samtliga sju VM som spelats och därmed även Sveriges sex guld.

– Nu kan man inte lägga av, jag tänker inte avsluta som en förlorare, säger Odén.

För värdnationen Finland blev det ett brons efter vinst mot Norge med 3-2 i en jämn bronsmatch.