Sverige till U21-EM efter jättedrama

Det blev 0–2 i den första matchen.

U21-EM såg ut att vara långt borta.

Men efter en drömstart och en superdramatisk avslutning så var EM-biljetten säkrad.

Frankrike hade klart bäst utgångsläge efter den första matchen i playoff-spelet till U21-EM i Tjeckien. De vann den första matchen med 2–0, och därmed hade de råd att förlora med ett mål, och ändå gå till EM. Om de bara lyckades göra ett mål på Örjans Vall skulle Sverige tvingas göra fyra för att gå vidare.

Men det unga svenska laget, lett av förbundskapten Håkan Ericson, struntade i förutsättningarna, oddsen och förväntningar.

Hade dubbelchans

Redan efter två och en halv minut nickade Isaac Kiese Thelin in en hörna som Abdul Khalili slog.

– Jag fick en bra hörna av ”Abbe”, kom upp och kunde nicka i mål, säger målskytten till TV12.

Knappa kvarten senare hade Sverige en dubbelchans efter en hörna. Kristoffer Olsson drog till med en halvvolley efter en hörna. Målvakten räddade dock, och Oscar Lewickis hårda vänsterskott på returen gick utanför.

Frankrike farliga

Men 2–0 skulle komma. I den 34:e minuten kom Sverige i en snabb kontring som avslutades med att John Guidetti spelade fram Kiese Thelin som kyligt rullade in 2–0.

– Det var skönt, säger Kiese Thelin.

Men Frankrike var långt ifrån ofarliga. De skapade ett antal bra chanser i den första halvleken, men den bästa kom tolv minuter in i den andra ronden.

Fransman styrde in

Då slog Paul-Georges Ntep De Madiba en lysande passning som friställde Jean-Christophe Bahebeck vid straffpunkten – men avslutet gick högt över.

Istället gjorde Sverige 3–0 med 20 minuter kvar av ordinarie speltid. En hörna letade sig fram till Oscar Lewicki som sköt via en fransman in i mål.

Men dramat var inte slut där. Det skulle bli så mycket värre.

Med fyra minuter kvar av ordinarie matchtid styrdes ett skott franskt fram till Thauvin vid högerstolpen som nickade snett inåt bakåt till Kursawa som nickade in i mål.

Men det dröjde bara två minuter innan Sverige återställde ordningen – efter en ny hörna från Khalili. Han hittade Oscar Lewicki som satte en välplacerad volley just innanför den högra stolpen.

Där var galenskapen slut. Matchen slutade 4–1 – och Sverige är för första gången sedan hemmamästerskapet 2009 klart för U21-EM.