Ludvig Hallbäck förde Sverige till EM-final Foto: Bildbyrån

P18-landslaget krossade Danmark – klara för EM-final

Uppdaterad
Publicerad

En storspelande målvakt, en talang som glider fram och ett spritt skytte och så var Sverige i final i U18-EM i handboll i Kroatien. Nordiska grannen Danmark besegrades komfortabelt med 31-22.

– En helt fantastisk grupp spelare och ledare som är underbara att jobba ihop med, säger förbundskapten Dennis Sandberg till Handbollslandslaget.se

Efter ett par vassa räddningar från Fabian Norsten, ett ryck från Sverige från 11-10 till 15-10 i paus, var det inget snack.

Sverige besegrade Danmark klart i U18 EM-semifinalen och är klara för final.

– Försvarsspelet, samarbetet mellan målvakt och försvar är verkligen grymt hela vägen. Det har blivit bättre och bättre för varje match, vi spelar ju normalt sett inte ihop, så det tar lite tid att spela in sig, säger Dennis Sandberg till Handbollslandslaget.se.

Och precis som tidigare i turneringen var det supertalangen Ludvig Hallbäck, son till den tidigare landslagsmannen Jerry Hallbäck, som anförde laget.

Med sina kvicka kroppsfinter, fina framspelningar och starka skytte var han ett ständigt hot mot Danmark.

Elva olika målskyttar!

Totalt blev det fem mål för talangen, vilket gör att han tog sig upp i ledning i hela turneringens skytteliga med totalt 45 mål.

Men det fanns andra svenska hjältar. Målvakten Fabian Norsten stod för mängder av parader, vilket gjorde att Sverige kunde kontra sönder sitt nordiska motstånd.

På många sätt var det också en lagssger. Flera svenska spelare klev fram och de 31 målen spreds ut på hela elva olika målskyttar.

I finalen väntar antingen Island eller Kroatien.

Fakta Danmark-Sverige

DANMARK-SVERIGE 22–31 (10–15)

Danmark: Mads Hoxer Hangaard 6, Simon Pytlick 3, Magnus Haubro 3, Jeppe Cieslak 3, Jon Katballe Christensen 2, Mads Emil Lenbroch 2, Steven Plucnar Jacobsen 1, Thor Christensen 1, Anton Filtenborg 1.

Sverige: Ludvig Hallbäck 5, Kasper Larsson 4, Emil Berlin 4, Miguel Mbumba 4, Eric Johansson 4, Valter Chrintz 3, Adam Blanche 2, Oskar Joelsson 2, Jakob Siemund 1, Jesper Jensen 1, Erik Sääf 1.

Utvisningar, Danmark: 1 x 2  minuter. Sverige: 3 x 2 minuter.

Publik: 250 (City Sports Hall Varazdin).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.