Foto: Bildbyrån

Stora idrottsstäder utanför topp 25 på SBI-listan

Uppdaterad
Publicerad

För tolfte gången utser SVT Sport Sveriges bästa idrottsstad.

Imorgon börjar nedräkningen av årets lista men redan idag berättar vi vilka tolv kommuner som hamnade utanför topp 25.

Lund, Linköping och Västerås tillhör de städer som inte fick en enda poäng av årets jury.

50 jurymedlemmar varav hälften från SVT och hälften tittare har gjort varsin topp 10-lista utifrån mottot ”prestation efter population”.

Av de 37 kommuner som klarade grundkriteriet för att göra upp om årets pris var det åtta som inte hamnade på en enda jurylista och därmed fick noll poäng.

Sveriges bästa idrottsstad

– Det som sticker ut mest är nog att Linköping som blev trea så sent som 2018 nu inte fick en enda poäng av juryn, säger Ola Bränholm, ansvarig på SVT Sport.

Även Gävle, Växjö, Sundsvall, Södertälje och Västerås är städer som någon gång varit topp 10 men inte kommer med på årets lista. Växjö (19 ifjol), Västerås (20), Varberg (23) och Skövde (23) är de städer som var med topp 25 ifjol men som trillat ur i år.

Listan börjar presenteras på tisdag och vinnaren koras på söndag i SVT:s sändningar från SM-veckan.

Utanför listan 2022

Växjö (5 jurypoäng), Sandviken (4), Sundsvall, Gävle (båda 3), Linköping, Lund, Mölndal, Skövde, Södertälje, Täby, Varberg och Västerås (alla 0 poäng).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet