Sveriges mest okända landslag?

Publicerad

De är stolta utövare av en undanskymd sport som saknar det mesta – pengar, serie, till och med spelare – men de bildar ett landslag som laddar för VM i Israel i augusti.
– Vi betalar själva för allt; läger, tröjor och så resan ner och hotell, säger landslagsmannen Stefan Borell.

Sporten vi talar om heter flaggfotboll, som är en förenklad variant av amerikansk fotboll.

Mindre plan, inga tacklingar, i stället ”flaggor” på varsin sida av kroppen, och dessa ska erövras av försvarande lag.Bara tandskyddär tillåtet, andra skydd kan man skada sig på.

SVT Sport var med under ett träningspass i Uppsala, när detta lilla landslag förberedde sig för VM.

– De är duktiga idrottskillar, så med rätt rutin kan vi fixa det här, säger Theo Blanco som är den mest namnkunnige i flaggfotbollens anonyma landslag.

Mycket handlar om taktik

47-årige Theo Blanco har spelat i World League i amerikansk fotboll, och står för speluppbyggnaden i ett lag där ungtupparna får sköta löpningarna.

– Jag kan tillföra ett passningsspel som går framåt gradvis, och utnyttja klockan på rätt sätt för att kunna vinna den strategiska delen av matchen, säger Blanco.

För precis som i förlagan amerikansk fotboll handlar flaggfotboll mycket om taktik. Den svåraste taktiken rör dock frågan hur man får denna lilla sport att växa. VM hemma i Sverige för två år sedan gick tämligen spårlöst förbi, och nu är det alltså snart dags att dra till Israel för ännu ett mästerskap.

– Det gäller att kunna få lite spelare från andra sporter, som handboll eller basket och få upp ögonen för den här sporten, för det är inte många som vet att den finns, säger Stefan Borell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer