Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis ”Strongman” Nilsson har gått från Sveriges starkaste man till bäst i landet på dart. Men hur känd är han egentligen? Se mer i klippet. Foto: Dan Svensson/SVT

Sveriges starkaste man: Drömmen är att bli heltidsproffs i dart

Uppdaterad
Publicerad

Han har ett förflutet som Sveriges starkaste man.

Men numera lyfter Dennis Nilsson bara 24 gram som landets främste dartspelare.

Drömmen är ett liv som heltidsproffs, men först en VM-framgång.

Han är Sverige-etta i dart, en sport där världens främsta tjänar miljonbelopp. Själv är han rankad 44:a i amatörvärlden och jobbar tvåskift på en fabrik i Karlstad. En tillvaro som både begränsar – men också är en mental frizon i en hektisk idrottskarriär.

– Det är ju lite stress när man är ute och åker, man ska planera allt själv. Det är lite gött att komma hit, säger Dennis Nilsson på klingande värmländska.

– Min dag är ganska enkel. Jag är på jobbet, åker hem och lagar middag och sen kastar jag pil.

Tränar i vardagsrummet

För att skapa tävlingskänsla har Dennis en stor TV-skärm där det rullar proffsmatcher och larmig musik, välbekanta miljöer för honom.

I en proffstävling i Danmark i vintras var han nära att slå populäre världstrean Peter Wright, känd som ”Snakebite”. En rysare som svensken förlorade med 5-6 i set, men där han definitivt satte sig i respekt.

Själv har han smeknamnet Strongman och anledningen hittar vi i garaget hemma i Vålberg.

Ett gym fyllt av maffiga hantlar, tunga vikter och lyftardetaljer från tiden som ”Sveriges starkaste man”. Han fanns i samma miljö som till exempel Magnus Samuelsson och hade på den tiden ett pers i bänkpress på 237.5 kg.

Lyfte japanen på axeln

Numera lyfter han bara 24-grams dartpilar, men hans bakgrund har fascinerat branschen.

När brittiska Daily Mirror fick nys om hans bakgrund i samband med en proffstävling var önskebilden given. Svensken fick slänga upp sin japanske dartmotståndare på ena axeln.

– Det här var samma dag som vi skulle mötas, de ville ha bilder på först den ena axeln, sen den andra och så när jag bar honom i famnen.

Numera får dartframgångarna allt mer uppmärksamhet, som sommarens framfart i VM i dubbel där han och Oskar Lukasiak nådde en historisk kvartsfinal.

Personligen är målet tydligt – att en dag bli fullblodsproffs. Men på kort sikt att lyckas i det kommande lag-VM i Esbjerg, där svenskarna hoppas på medalj.

– Jag tänker inte ge mig. Jag ska fixa det om jag så blir 67 år. Så är det bara!

Se reportaget om dartmästaren ”Strongman” Dennis Nilsson på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.