SVT Dokumentär presenterar: Yrke: höjdhoppare – filmen om Stefan Holm

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Holm är höjdhopparen som med stor envishet lyckats bevisa att man kan bli en stor mästare även om man bara mäter 181 cm i strumplästen. Stefan Holm är också höjdhopparen som aldrig fick möta sin föregångare Patrik Sjöberg på lika villkor, men som ändå i medierna ständigt kom att jämföras med denne. Stefan Holm är höjdhopparen som dessutom under en lång karriär blandades ihop med sin värste konkurrent Staffan Strand.

Men trots tvivlarna och belackarna blev Stefan Holm vår förste OS-guldmedaljör i höjdhopp, vinnare av Svenska Dagbladets guldmedalj och framröstad till Jerringpriset. Från början sedd som en särling fick Stefan en mycket mer folklig framtoning med sina framgångar i TV-programmet ”På spåret” där han visade sig vara en hejare på geografi och kunnig på det mesta. Kvicktänkt, lättsam och samtidigt en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.

Inför 2008 bestämde sig Stefan för att det skulle bli hans sista år som aktiv. Han planerade säsongen minutiöst för att kunna avsluta med ett andra OS-guld. Den drömmen slog inte in, men under sitt sista år blev han världsmästare inomhus och satte nytt personbästa utomhus med 2,37 ? en höjd han var nära att ta en andra gång i sin sista stora internationella tävling.

Filmen följer Stefan under hela hans sista år som aktiv varvat med intervjuer med konkurrenterna och hans tränare, den nästan lika välbekante pappa Johnny. Tack vare honom finns unika videobilder från hela den långa karriären. Filmen innehåller även klipp ur SVT:s digra arkiv och öppenhjärtiga intervjuer där Stefan själv berättar om sin märkliga resa från lilla Forshaga i Värmland till det känslofyllda avskedet på GP-finalen i Stuttgart.

Regi: Johan Candert/Malcolm Dixelius, Deep Sea Productions

Foto: Leif Eiranson/Lukas Eisenhauer

Klipp: Kajsa Grandell

På TV

SVT2 söndag 18 januari kl. 20.00:

Yrke: höjdhoppare – filmen om Stefan Holm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.