Åsa Edlund Jönsson blir årets mediaamazon. Foto: SVT/Bildbyrån

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson får pris

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson belönas med pris.

Hon är Årets MediaAmazon 2020 efter ”gott och nytänkande journalistiskt ledarskap”.

– Jag är enormt tacksam för detta pris som jag delar med hela SVT Sport-redaktionen, säger Åsa Edlund Jönsson i ett pressmeddelande.

Årets MediaAmazon har delats ut sedan 2010. Först att få ta emot priset var Hanna Stjärne, som nu är vd för Sveriges Television.

Enligt stadgarna ska priset gå till en person som har ”utmärkt sig särskilt för gott och nytänkande journalistiskt ledarskap” och är ”en förebild för andra kvinnliga medieledare och bör ha bidragit aktivt till att främja kvinnors ledarskap i branschen”.

2020 får SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson priset.

– Hon har tillsammans med sin redaktion tagit damidrotten ut i rampljuset och gjort kvinnliga idrottare synliga för tv-publiken. Hon får utmärkelsen för sitt mod att bryta ny mark med en inkluderande sportbevakningen i världsklass. För detta har hon tillsammans med sin redaktion fått internationellt erkännande, säger Cecilia Zadig som är initiativtagare till priset.

”Har krävt enormt mod”

Åsa Edlund Jönsson om utmärkelsen:

– Jag är enormt tacksam för detta pris som jag delar med hela SVT Sport-redaktionen. Tillsammans har vi dom senaste fem åren sjösatt en helt ny journalistisk inriktning med en jämställd sportbevakning. Arbetet har krävt ett enormt mod då vi utmanat tunga traditioner men resultatet är slående. Idag har vi fler egna nyheter, sänder mer livesport och har fördubblat trafiken till svtsport.se. Men framförallt är vi relevanta för hela sportpubliken och det är inte en dag för tidigt, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

2010: Hanna Stjärne, vd SVT; då framtidsstrateg Sveriges Radio

2011: Lena K Samuelsson, chefredaktör och vd Aftonbladet; då chefredaktör SvD

2012: Johanna Kronlid, redaktionschef Fokus; då chefredaktör tidningen Arbetet

2013: Lena Glaser, medierådgivare; då programredaktör SVT

2014: Lisa Irenius, kulturchef SvD, då kulturchef UNT

2015: Margret Atladottir & Lisa Bjurwald, tv-producent Nexiko, respektive chef Opinion & påverkan stiftelsen Teskedsorden; då redaktör för podcasten Atladottir & Bjurwald

2016: Sofia Olsson Olsén, konsult mediefrågor; då publisher Aftonbladet

2017: Anna Lindberg, fram till 2020 vd och publisher Östgöta Media

2018: Åsa Beckman, biträdande kulturchef Dagens Nyheter

2019: Jeanette Gustafsdotter, gen sekreterare Sveriges Muséer; då vd TU – Medier i Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer