Foto: Filmriding

SVT Sports Regnbågshjältar prisat internationellt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports serie Regnbågshjältar vann idag det internationella tv-priset Venice TV Award i kategorin sport.

– Serien är unik i sitt slag med starka berättelser som ger nya perspektiv. Jag är väldigt stolt att Regnbågshjältar nu också uppmärksammans internationellt, säger SVT Sport chef Åsa Edlund Jönsson.

Venice TV Award är ett internationellt pris som fokuserar på att hylla tv-program av hög kvalitet som sätter den kreativa standarden inom tv-industrin.

Regnbågshjältar utsågs till vinnare av en jury bestående av experter inom internationell TV.

I serien Regnbågshjältar träffar före detta friidrottarna Kajsa Bergqvist och Peter Häggström sex homosexuella idrottare från olika delar av världen.

– Vi vet hur svårt det kan vara att ”komma ut” som idrottare och ville ta reda på hur det har varit för andra, i andra länder, i andra generationer och i andra omklädningsrum, sa Kajsa Bergqvist inför programmets premiär.

I Regnbågshjältar får tv-publiken bland annat träffa en av världens bästa häcklöpare genom tiderna, Colin Jackson, som för första gången någonsin berättar att han är gay och varför han hållit detta hemligt i alla år.

– Vi har fått höra många tuffa berättelser och träffat otroligt starka och modiga personer. Även om man kan tycka att det finns mycket fördomsfullhet i Sverige att bekämpa ska man veta att det ser mycket värre ut i många andra länder i världen, säger Peter Häggström.

– Jag vet att Regnbågshjältar väckte känslor när programmet visades. Serien gav nya perspektiv, den berättade berättelser som aldrig tidigare nått en stor tv-publik, den inspirerade och berörde precis som vi vill att våra program ska göra. Det känns också roligt att det nu finns intresse av att visa programserien i andra länder, säger SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson.

I SVT Sports blogg kan ni läsa om hur serien kom till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.