SVT Sports Åsa Edlund Jönsson med president Franco B Ascani Foto: SVT

SVT tog emot priset som världens bästa sportkanal

Uppdaterad
Publicerad

I oktober nåddes SVT Sport av ett glädjebesked: SVT hade utsetts till världens bästa sport-tv-kanal. I dag tog SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson emot priset på sportfilmfestivalen i Milano.

SVT fick priset av organisationen FICTS i konkurrens med nästan 1 700 tv-kanaler från 116 länder.

– Vi har bevakat sport i över 60 år. Nu vet även vi hur det känns att vara världsmästare. Och det är en fantastisk känsla, säger sportchefen Åsa Edlund Jönsson.

Priset delades ut av Franco B Ascani och i motiveringen tar juryn fasta på att SVT stimulerat framför allt unga tittare intellektuellt genom att lyfta fram idrotten med fokus på viktiga värderingar ur ett mänskligt- och samhällsperspektiv.

– Förutom att livesända sport och producera sportnyheter har vi de senaste åren gått i bräschen både nationellt och internationellt för en jämställd sportbevakning. Vi har också gett perspektiv som aldrig tidigare fått utrymme i tv, som i serien Regnbågshjältar där idrottare som har kommit ut som gay har fått dela sina historier.

– Priset betyder enormt mycket för vår redaktion, vi står på tröskeln till ett av de häftigaste sportåren någonsin. 2019 kommer SVT Sport att livesända från minst tio världsmästerskap och priset inspirerar oss till att fortsätta utveckla vårt tv-berättande och vår journalistik, säger Åsa Edlund Jönsson.

Kan bli fler priser

SVT Sport vann nyligen också Venice TV Award för serien Regnbågshjältar. Det programmet är också nominerat till ett pris i Milano. Vinnaren i den kategorin utses den 19 november.

SVT har flera gånger tidigare vunnit pris på sportfilmfestivalen, bland annat för dokumentärerna Solskensolympiaden, Guld-Greta, Sixten Jernberg, Papa Dallas, Sven ”Plex” Petersson, Icy Riders och 21 Peter Forsberg.

Detta är FICTS

Sveriges television tilldelas priset av en internationell jury från FICTS (Federation Internationale Cinema Television Sportifs). 

FICTS är en sammanslutning av 116 medlemsländer och erkänns av IOK som det ”internationella förbundet för sporttelevision”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.