Foto: SVT

SVT visar dokumentär om medaljens pris

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen en guldmedalj värd? Carolina Klüft, Christian Olsson och Susanna Kallur är bara några av alla elitidrottare som dragits med allvarliga skador senaste åren.

Vägen till och från prispallen går allt oftare via operationsbordet. För att nå sina mål måste atleterna utsätta sig för extrem smärta och pressa kroppen till dess absoluta gräns – och över gränsen. Filmaren Folke Rydén har följt friidrottarna Carolina Klüft, Christian Olsson och Sanna Kallur.

I filmen avslöjar de friidrottens extrema träningsmetoder och hänsynslösa uppoffringar.

– Hur mycket är det egentligen värt att utsätta sig för – för att ta en guldmedalj, frågar Carolina Klüft retoriskt i filmen.

Filmen visar såväl triumfens ögonblick som konsekvenserna för dem som satsar allt, men blir utan medalj.

Statliga pengar till elitsatsningar, ökade förväntningar från media, sponsorer, tränare och ledare och inte minst den aktives egen press på sig själv har lett till en skadekultur – en epidemi av skador inom friidrotten.

Skadorna har framförallt ökat dramatiskt bland unga. Orsaken är för mycket träning, oftast enligt ovetenskapliga metoder, och för lite vila.

I en unik undersökning, framtagen för filmen, har 209 friidrottare utfrågats. För första gången presenteras fakta som visar hur många som skadar sig svårt, tvingas till omfattande operationer och får men för livet.

Dokument inifrån: Medaljens pris sändes torsdagen den 26 juli i SVT2 klockan 20.00. Filmen finns nu i SVT Play under 30 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.