Skidsystrarna satsar gemensamt – men tävlar i olika grenar

Uppdaterad
Publicerad

Julia och Evelina Nilsson tillhör världseliten i skidåkning – men tävlar i olika grenar, puckelpist respektive friåkning. Trots det är satsningen mot toppen ändå gemensam – och den går i yogans tecken.

De är nästan jämnåriga systrar, 23 och 24 år gamla, och brinner för att åka skidor. Julia tillhör landslaget i puckelpist, har sju SM-guld i bagaget och tog sin bästa placering i världscupen förra säsongen när hon blev fyra – bara OS-medaljörerna från Sotji var före henne.

– Det var första gången jag var i final också så det var bara wow, är det någonting som är fel? Kommer de säga att de har räknat fel? Men så var det inte, säger Julia till SVT Sport.

Evelina, som är den yngre av de två systrarna, bytte framgångsrikt från puckel till friåkning för några år sedan. Den nya satsningen har resulterat i en vinst i Nordiska mästerskapen och förra säsongen slutade hon fyra i finalen av Freeride World Tour, världscupen i friåkning.

– I friåkningen är allt olika, ett berg ser ju olika ut. Puckeln är ju också olika men det är ändå alltid pucklar och hopp. På berget får du hitta din egen väg ner, har du aldrig åkt på berget förut så blir det ganska spännande, säger Evelina.

Två tävlingsgrenar – ett team

Trots att systrarna tävlar i olika grenar ser de sig själva som ett team. Och det kanske inte så konstigt när de bor och har bott ihop nästan hela livet.

– Vi tränar alltid och åker alltid skidor tillsammans och pushar varandra. Det spelar ingen roll vilken inriktning du har, om det är alpint, friåkning, puckel eller längd. Har du bara samma mål, motivation och vilja att utvecklas så kan du göra väldigt mycket tillsammans, säger Julia och Evelina fyller i:

– Jag håller med. Vi är ändå systrar som alltid har hjälpt varandra.

En viktig del av den dagliga träningen tillsammans är yogan.

– Den har blivit en stor del av träningen och vi känner att den är väldigt viktig för oss så den är med varje dag, säger Evelina.

Varför är den viktig?

– Den ger fokus och lugn och den här känslan här och nu. När du åker skidor och är på berget så är du ju på en plats där du är mest här och nu.

”Det är ett VM-år”

På sidan om skidåkningen jobbar båda två för att få det att gå ihop. Den här vintern satsar Evelina på att spela in filmer och kvala in till fler världscuptävlingar. För Julia väntar ett mästerskap.

– Det är ett VM-år. Målet är först och främst att kvala in till VM och se hur bra det kan gå där

Och för att nå den absoluta toppen tar systrarna hjälp av ett motto.

– Vi har ett motto som är ganska bra. ”Do or do not. There is no try”, säger de och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.