Tidigt mål gav Argentina plats i semifinalen

Argentina har nått semifinal i fotbolls-VM för första gången sedan 1990. Det blev 1-0 i kvällens kvartsfinal mot Belgien i Brasilia efter ett tidigt mål av Gonzalo Higuain. I semin väntar Holland. Argentina tvingas dock klara sig utan Angel Di Maria i resten av turneringen.

I åttonde minuten hamnade en studsande boll hos Higuain i utkanten av straffområdet. Napolistjärnan drog till direkt, fick en kalasträff, och den belgiske burväktaren Thibaut Courtois hann inte med.

”Nu kan man äntligen vara lugn”

– Vi känner stor glädje. Nu kan man äntligen vara lugn. Det var länge sedan vi var i semifinal, så vi är väldigt glada, säger Higuain.

Fotbolls-VM: Argentina

Argentina inledde piggast, men spelet jämnade ut sig. Belgien hade flera skapliga chanser att kvittera, men något rejält belgiskt tryck blev det aldrig. I den sista övertidsminuten fick Belgien sin sista chans. Efter att Lionel Messi missat ett argentinskt friläge tog sig den belgiske inhopparen Romelu Lukaku in i straffområdet och spelade in bollen framför mål. Den rensades undan, rakt i gapet på Axel Witsel, men denne sköt högt över.

Di Maria missar resten av VM

Smolk i glädjebägaren för Argentina är att anfallsesset Angel Di Maria fick lämna planen med en lårskada efter en dryg halvtimmes spel. Under kvällen meddelades att Di Maria missar resten av turneringen.

Belgien hade svårt att hota Argentina centralt. Det var i första hand inlägg, inte minst från vänsterbacken Jan Vertonghen, som oroade. I 42:e minuten nickade Kevin Mirallas tätt utanför på ett sådant. I 62:a minuten var det Marouane Fellaini som nickade över. Även Kevin De Bruyne hade en del halvvassa lägen.

Argentina hade också en del farliga chanser efter 1-0-målet. Bland annat fixade Messi ett farligt frisparksläge några meter utanför straffområdet. Barcelonas superstjärna tog hand om frisparken själv men sköt tätt över.

Slutminuterna blev nervösa för Argentina. Laget försvarade sig dock bra. När slutsignalen ljöd sprang flera spelare som satt på bänken in på planen.

– Det är en stor glädje för truppen, för ledarna, för folket, för min familj, jublar Argentinas förbundskapten Alejandro Sabella.

Belgisk besvikelse

Belgien var haussat inför turneringen. Det namnkunniga laget nådde kvartsfinal. Där tog det slut.

– Nu är vi otröstliga, men vi kan titta tillbaka på en bra turnering, säger den belgiske förbundskaptenen Marc Wilmots.