Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fotbollen försiktigt positiv till regeringens satsning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartierna M, KD och L – med stöd av Sverigedemokraterna presenterade i dagarna Tidö-avtalet, ett dokument där man presenterade sina mål. Där riktade man sig också in på idrotten, och hur man ska stärka flera högstaligors konkurrenskraft.

– De specifika behoven vi har fångas inte upp riktigt och det är positivt att man signalerar om något, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

I dokumentet fanns en skrivelse riktat mot idrotten i Sverige, mer exakt högstaligorna i fotboll och ishockey.

”Ett projekt ska genom föras för att stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn. Regeringen kommer inleda ett särskilt projekt för högstaligornas konkurrenskraft”.

Idrott och politik

Men några detaljer fanns inte med.

– Vi ska sätta oss ner i kommande veckor för att diskutera detta, sa liberalernas Johan Pehrsson SVT Sport på frågan om vad projektet närmare gick ut på.

Mats Enquist är generalsekreterare i Svensk Elitfotboll (Sef), organisationen för herrfotbollens elitklubbar i allsvenskan och superettan. Han är positiv till signalen som regeringen sänder ut. Men exakt vad som blir resultatet är svårt att sia om, då man ännu inte har träffats för att diskutera något innehåll.

– Det kan handla om lagstiftning till skattefrågor till annat som är specifikt knutet till sådana här typer av stora konkurrensutsatta ligor. Idén är jättebra men det är svårt att svara på vad det kommer att ge, säger Mats Enquist till SVT Sport.

”Positivt att man signalerar”

Enquist berättar att man länge har försökt få politikens uppmärksamhet, särskilt under den tuffa perioden under coronapandemin.

– Vi har lagt mycket tid på bearbetning av de politiska partierna och försökt lyfta fram problematiken att vi som stora kommersiella ligor är en stor näringsgren och inte bara enkel att jämföra med breddidrotten. De specifika behoven vi har fångas inte upp riktigt och det är positivt att man signalerar något men värdet av det har jag i nuläget ingen aning om.

Ser du någon risk i att politiken går in och tar ställning i dessa frågor?

– Nej jag tror tvärtom att vi behöver det om jag ska vara riktigt ärlig. Det är för många olika intressen inom hela idrotten. Vi skulle kunna kolla på helt andra frågor än vad vi skulle få fram tillsammans via riksidrotten, de har mycket annat som de måste diskutera.

Enquist får medhåll

Tomas Hoszek är generalsekreterare för Elitfotboll Dam, som representerar klubbarna i Damallsvenskan och Elitettan. Han håller med Enquist om att man länge försökt få politikens uppmärksamhet, utan att ha blivit hörda.

– Jag tycker att politiken har engagerat sig alldeles för lite under alla år, för idrotten har fungerat väl och den ideella verksamheten i Sverige har varit en drivkraft och folkrörelse som vi har. Då har man tyckt att ”de klarar sig nog, vi satsar på andra frågor istället”.

Hoszek berättar också att stora problem som energifrågan och pandemin gjort att den ideella verksamheten tagit stryk. Vilket fått upp frågorna på agendan.

– Det är en spännande skrivelse. Vi vet ju inte vad den betyder geentligen. Vi väntar på en konkretisering på skrivelsen för att förbereda sig på vilka frågor vi ska ha dialog kring. Vi kan trycka på när vi ser vilka frågor vi tycker är viktiga. Det är svårt att vet a vilken vinkel.m Spännande att se att den är.

Jenny Silfverstrand, VD på SHL, tycker också att skrivelsen är spännande.

– Vi är positiva. Mig veterligen har inte elitidrotten nämnts tidigare vid liknande överenskommelser, säger hon.

Finns det något som ni tycker är extra viktigt kring dem här frågorna?

– Bredden och eliten hänger ihop, och det måste finnas förutsättningar för bredden också och hur det spiller ner på hela idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet