Foto: Scanpix

Toppgrupp för femåringar kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Solnaklubben Vasalund delar upp sina femåriga fotbollspojkar i två lag – ett sämre och ett bättre. Strategin får hård kritik av flera föräldrar och även Stockholms fotbollsförbund har reagerat, skriver Dagens Nyheter.

– Min första tanke var uppgivenhet. Trots allt vi gör och allt vi pratar om verkar vi inte komma vidare, säger Urban Helsing, föreningsutvecklare på förbundet.

Vasalund skriver på sin webbplats att man erbjuder pojkar som nått längre i sin utveckling ”en plats i en nivåanpassad grupp”. Klubbens utbildningsansvarige Tobias Celedon säger dock att det inte handlar om någon elitsatsning.

”De andra kommer i kapp”

I stället är tanken att gynna dem som inte hunnit lika långt.

– De barnen som kommit längst i utvecklingen tar så mycket plats att de inte låter dem som kommit lika långt att utvecklas. Resultaten som vi sett de senaste två åren är att de andra grupperna kommer i kapp på ett annat sätt, säger han till DN.

Rolf Carlsson, idrottsforskare och filosofie doktor vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), är kritisk till uppdelning i så låg ålder.

”Rena galenskapen”

– Att hålla på med nivåindelning i femårsåldern är rena galenskapen. Det finns ingenting som säger att det på något sätt befrämjar någon form av utveckling för de här ungarna. Däremot riskerar man att de tröttnar och lägger av innan de hunnit ifatt rent utvecklingsmässigt, säger han till TT.

– Det viktigaste för barnen är att få vara tillsammans med sina kompisar och ha kul, säger Carlsson.

I ett särskilt uttalande poängterar Niclas Fröberg i Vasalunds styrelse att  det inte handlar om någon elitsatsning: ”Alla våra grupper i aktuell ålder har samma förutsättningar gällande tränare och träningsmöjligheter. I och med nivåanpassningen får fler i stället möjlighet att utvecklas på rätt nivå”.

Solna Stad kallar till möte

Senare på kvällen skickade Solna Stad ut ett pressmeddelande där man informerade att man kontakt med klubben och så snart som möjligt ha ett möte med Vasalund för att diskutera verksamheten.

-Vasalunds IF får bidrag från Solna stad. För oss är det viktigt att i mesta möjliga mån se till att föreningarna strävar efter att erbjuda verksamhet som är inkluderande och utvecklande för alla barn, säger Niklas Wykman (M), 1:e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.