Tre Kronor vann finalen med 5-1

Tre Kronor är världsmästare i ishockey för nionde gången. 0-1 vändes till 5-1 i kvällens final i Globen mot Schweiz. Detta var första gången som Tre Kronor säkrade ett VM-guld på hemmaplan.

– Jag är så jävla tom. Det är så när man jobbar hårt för ett mål. Luften går ur en på något sätt, säger förbundskapten Pär Mårts till SVT Sport.

Simon Hjalmarsson gjorde det ytterst viktiga 3-1-målet i mitten av tredje perioden. Han höll sig framme på returen från Gabriel Landeskogs skott och tryckte in pucken i nät.

Ishockey-VM 2013

Loui Eriksson styrde in 4-1 på Henrik Sedins skott. Henrik Sedin fick äran att fastställa slutresultatet när han skickade in 5-1 i tom bur efter 56.36.

Schweiz inledde klart bäst och tog också ledningen när Roman Josi smög in mot det svenska målet och överlistade en skymd Jhonas Enroth. Erik Gustafsson kvitterade när han tryckte in 1-1 på returen från Fredrik Petterssons skott, och innan första perioden var slut hade Henrik Sedin gjort 2-1 i numerärt överläge. Daniel Sedin slog passningen, och efter ett hopslag slog Henrik in 2-1-pucken på tennis.

Andra perioden blev mållös, men Tre Kronor var bitvis tillbakatryckt av Schweiz. När Sverige fick ett numerärt överläge i slutet av perioden fick svenskarna hämta andan.

Matchen stod och vägde i tredje perioden när det svenska guldgreppet kopplades genom Hjalmarssons 3-1-mål.

Trots att Sverige hamnade i underläge och föll mot Schweiz i gruppspelet, var Mårts segerviss.

– Jag förstod att om Schweiz ska slå oss ska de göra en jävligt bra match. Kommer vi upp i normal standard så slår inte Schweiz oss två gånger i samma VM, säger Mårts och fortsätter:

– När 2-1 kom, och framför allt 3-1, förstod jag att det var klart.

IOK-presidenten Jacques Rogge delade ut guldmedaljerna och räckte över VM-bucklan till Staffan Kronwall. Klockan var 22.59 när lagkaptenen höjde bucklan i ett kokande Globen.

Detta var första gången sedan 1986 som ett värdland vann hockey-VM. Den gången lyckades Sovjet med detta i Moskva.