*Jimmy Boström, Älvsbynm, som är regerande svensk mästare 2005! Specialgrenar är Fristående och bygelhästen.
*Björn Slånvall, Brommagymnasterna, som var skadad under SM men kanske ändå är det starkaste svenska kortet. Specialgrenar är Ringar och räck.
*George Foo, Älvsbyn, som är andraårssenior och har som starkaste gren ringar! Var tvåa på SM i Helsingborg i maj månad.
De här kommer att kämpa tillsammans med gymnaster från 36 olika nationer (av 46 möjliga) i Fönix Arena i Debrecen som är Ungerns näst största stad och definitivt landets sportcentrum! Totalt kommer ungefär 300 män och kvinnor göra upp om mångkampsguldet samt om de olika grengulden.
Det vimlar av världsgymnaster på Europamästerskap. Här kommer några exempel på vilka ni ska hålla ögonen på under detta EM. Först och främst varnar jag för de rumänska gymnasterna, både kvinnor och män:
*Marian Dragulescu som vann EM-guldet 2004 i Ljubljana, Slovenien. På samma mästerskap blev han också guldmedaljör i fristående och hopp. Han blev också världsmästare i hopp 2001. Och världsmästare i fristående 2002 i Debrecen faktiskt...
*Marius Urzica som vann OS-guld 2000 i Sydney i bygelhäst.
*Ioan Suciu som tog EM-guld i bygelhäst 2004.
Greken Dimosthenis Tampakos som är regerande Europamästare i ringar, tillika regerande olympisk mästare i samma svåra redskap ska också bli mycket intressant att skåda.
Världsmästaren i ringar 1995 och 1996, italienaren Yuri Chechi kommer säkert att vilja ha ett ord med i laget gällande ringar. Han var ju också trea på OS i Aten senast i redskapet.
Och vi kan heller inte räkna bort bulgaren Jordan Jovtchev som blev världsmästare i ringar 2001 och 2003. Jordan tog också OS-silver senast i redskapet.
På den kvinnliga sidan kommer storfavoriterna från Rumänien som genom åren dominerat den artistiska gymnastiken. Det är ett mycket starkt lag i form av:
*Catalina Ponor som blir 18 år i augusti och kan stoltsera med två EM-guld från Amsterdam-04 i bom och fristående. Ännu mer imponerande var det att hon också tog dubbla guld på OS i Aten senast, i samma redskap. Hennes akilles häl är dock barren.
*Monica Rosu som också tagit två OS-guld tänker delta trots en medicinsk bannlysning p.g.a. ryggproblem. Lagguld samt guld i hopp är hennes främsta meriter. Hon är också regerande mästarinna i hopp när det gäller EM!
*Daniella Sofronie är den rumänska som är jämnast och bäst i mångkamp när det gäller jämförelse. Hon tog silver på EM i mångkamp senast 2004 i Amsterdam.
Regerande europamästarinnan i mångkamp kommer från Ukraina och heter Alina Kozich. En mycket överraskande guldmedaljös i Amsterdam för ett år sen. Men storfavoriten Svetlana Chorkina, Ryssland (som la av efter OS i Aten) misslyckades i hopp och kom först på fjärde plats i mångkampen. Frågan är om Alina Kozich ska upprepa bravaden från Amsterdam. Jag tror inte det.
Håll också ögonen på ryskorna Zamolodtjikova och Anna Pavlova som bl.a. delade silvret i hopp på EM senast.
I övrigt hoppas jag att tjejer som Elena Gomez, Spanien, och Maria Gargano, Italien, har utvecklat sina program i fristående. Då kan de överraska en del...
Och kanske kan också brittiska Elizebeth Tweddle äntligen vinna i barren (nu när Chorkina lagt av). Tweddle som var tvåa i redskapet senast.
Bland svenska gymnaster är William Thoresson och Johan Jonasson de två namn som flest känner till. Thoresson tog ju ett mycket överraskande OS-guld i fristående 1952 och blev där historisk.
Johan Jonasson är vår främste mångkampsgymnast genom tiderna. Under 1980- och -90-talen lyckades han hålla sig i världseliten under ett tiotal år. I dagens hårda konkurrens måste Johan fjärdeplats vid EM i Globen 1989 räknas som en av de absolut bästa prestationer en svensk gymnast har gjort.
Vår senaste medalj vid ett EM skrivs nu 1994 då Magnus Rosengren tog brons.
På herrsidan finns sex redskap och den internationella tävlingsordningen ser ut så här:
FRISTÅENDE
Här ska gymnasten utföra ett program, en serie bestående av volter och olika gymnastiska moment. Även balans- och styrkeövningar ingår. En serie ska vara 50-70 sekunder.
BYGELHÄST
Den mest tekniskt svåraste grenen. Det gäller att under ständig rörelse utföra övningar på hästens olika delar. Svårighetsgraden påverkas främst av hur händerna placeras på byglarna, eller ”på lädret” utanför eller mellan byglarna.
RINGAR
Här varvas svingövningar med fantastiska styrkekombinationer. Det klassiska korset finns idag i många varianter och de allra främsta ser ut att upphäva alla tyngdlagar när de visar vad de kan i denna gren.
HOPP
Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter uför ett hopp med handisättning på den 135 cm. höga hästen. Höga och långa hopp eftersträvas och landningar utan steg avgör oftast denna gren.
BARR
Barren brukar räknas som stödgren men svingövningarna har på senare tid blivit allt vanligare. Man ska utföra både stödjande och hängande övningar över och under de två paralella holmarna. Tre stillmoment per serie är tillåna.
RÄCK
Denna gren brukar vara den mest spektakulära på grund av de ”släpp” som utförs. Att släppa greppet om stången, utföra en volt med eller utan skruv, och åter ta tag är idag obligatoriskt. Många kända gymnaster har gett namn åt just släpp i räck, som t.ex. Gienger, Tkatchev och Jäger.
På damsidan finns fyra redskap:
HOPP
Här har framförallt satsbrädan förändrats. Gångna tiders ganska styva planka har ersatts av en mycket spänstig, 20 cm. hög satsbräda.
BARR
Tekniken har förändrats och närmat sig herrarnas räck. Barren har numer försetts med mycket elastiska runda holmar. Dessa holmar är dessutom mycket smalare än de var tidigare, vilket gör att gymnasterna har betydligt lättare att behålla greppet. Avståndet mellan holmarna har ökat och detta har förändrat hela övningsförrådet.
Förr klättrade och snurrade gymnasten på själva holmen och studsade med höfterna mot låga holmen. Alla dessa övningar är idag borta och gymnasten svingar numer i olika varianter runt höga holmen och utför olika volter mellan och över holmarna. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan höga och låga holmen genom olika flygmoment.
BOM
Har utvecklats till en gren med mycket akrobatik. Nästan allt som går att uföra på golvet går numer också att utföra på den 10 cm. breda/smala bommen.
FRISTÅENDE
Består fortfarande av mycket dans men de akrobatiska momenten har blivit fler och svårare. Dubbelsalto räknas idag som en grundövning som alla måste kunna.
Roger Blomquist
TV-tider
LÖRDAG 4/6 i SVT1 sammandrag mellan 15.00-16.00 samt direkt i SVT1 mellan 16.00-18.00
SÖNDAG 5/6 i SVT2 sammandrag mellan 15.00-15.30 samt direkt i SVT2 mellan 15.30-17.55