Tror på OS i Sverige: ”Möjligheten har aldrig varit bättre”

Uppdaterad
Publicerad

OS i Sverige. Kanske kan det bli verklighet.

– Möjligheterna för Sverige har aldrig varit bättre, säger Mats Årjes, ny ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.

51-åringen som också är ordförande i svenska skidförbundet har varit med om att få tre stora skid-VM till Sverige. Erfarenheter han tar med sig i sin nya position.

Sverige har anmält intresse för att arrangera vinter-OS 2026 med Stockholm som huvudort men med tävlingar också i Åre (alpint), Falun (backhoppning och nordisk kombination) och i Lettland (bob, rodel, skeleton).

I höst väljer IOC ut ett finalfält bland de sex städer som kandiderar och i september 2019 avgörs vem som får spelen.

Nya förutsättningar från IOK

– IOC:s nya regler innebär helt nya förutsättningar. Med ett kostnadstak på 13 miljarder och med ett stöd direkt från IOC på knappt 9 miljarder är det ekonomiska åtagandet inte så avskräckande.

IOK:s nya handlingsplan – Agenda 2020 – premierar att olympiska arrangörer använder anläggningar som redan finns och inte investerar i nya med tveksamt behov efter spelen.

– Med de förutsättningar som finns och de beslut som IOC har fattat så tycker jag att möjligheten för Sverige inte har varit bättre.

Att spelen skulle bli så utspridda och till och med avgöras i två länder tror Årjes inte är någon nackdel, utan han menar att det ligger i linje med IOK:s nya idéer.

– Att man kan separera tävlingarna för att kunna visa på lägre nya investeringar – det är ju hela poängen, säger Årjes, som också tror att det ska gå att få med sig politikerna och folkopinionen om kunskapen om de nya förutsättningarna blir större.

– Det kittlar lite extra att förhoppningsvis kandidera och få stå värd och genomföra ett olympiskt spel på hemmaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.