Svenskt stafettsilver efter dramatik

Uppdaterad
Publicerad

De bägge medaljörerna Zebastian Modin och Helene Ripa åkte hem ett silver i mixedstafetten. Efter stor dramatik kunde de bärga medaljen för Sverige bakom Ryssland på 4x2,5 km.

Modin, som även körde den andra sträckan, gick ut som tvåa efter Ukraina. Bakifrån kom utvilade Nikolaj Polukhin för Ryssland och Eirik Bye för Norge med stor fart. Ukraina föll ganska tidigt i från i medaljkampen. Åt Polukhin var inget att göra men Modin hade en kamp med Bye, som ett tag var förbi, men svensken kontrade och kunde bärga silvret efter en taktiskt väl genomförd sträcka.

Visserligen ledde Sverige ett kort ögonblick med Helene Ripa på den tredje sträckan men silvret kom överraskande. När norrmannen Eirik Bye gått förbi trodde alla att man körde för brons.

– Jag var trött och fick gräva djupt och det var kul att ta just Norge på slutet, säger en tagen Modin, som varit småkrasslig de senaste dagarna, till SVT, som fick beröm av norrmännen.

– De sa att jag var grym, säger Modin glatt.

Modin skulle egentligen inte kunnat ta Bye som är högre klassad.

Ripa var säker på brons under fjärde sträckan

– Jag var säker på att det skulle bli brons när Norge var förbi och jag förstod inte vad som hände. Det var spännande och jag skrek, säger Ripa entusiastiskt. Den informationen kommunicerade även guiden Albin Ackerot ut mitt under den fjärde sträckan när Norge fått lucka i kampen om silvret.

– Men sedan kom vi ikapp och så skrek jag att bara trycka, trycka för om vi skulle komma förbi så skulle det bli svårare för dem. Men Bye tröttnade ju helt när vi kom om, säger Ackerot.

Ripa startade med att ramla men kunde snabbt jobba sig fram till andra plats efter Tyskland på sin första klassiska sträcka.

– Det var en katastrofstart och jag vet inte om jag fastnade med vänsterstaven eller om jag slant. Men jag gjorde det sedan metodiskt, säger Ripa som var nere på knä och tappade en del sekunder.

Utvilade åkare i toppade lag väntade på den sista sträckan

Zebastian Modin tog över på sin fristilsträcka och krympte avståndet till ledande Tyskland från 29 till elva sekunder innan det var dags för Ripa igen. Hon ledde ett tag ute på den tredje sträckan innan Ukraina kom förbi och växlade ut på sista sträckan sex sekunder före Sverige.

På den sista sträckan hade flera länder toppat med utvilade åkare. Rysslands Polukhin gjorde ett fantomlopp efter att ha gått ut 36 sekunder efter täten medan norrmannen Bye var 20 sekunder efter.

I stafetten startade åkare med olika typer av handikapp. Det var sitskiåkare, mot blinda och amputerade där man räknat fram procent för deltagarna.

Ryssland och Ukraina ställde exempelvis upp med fyra olika åkare, där tre var kvinnor. Modin och Ripa fick alltså slita dubbelt så mycket som huvudkonkurrenterna som hade utvilade åkare på varje sträcka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paralympics

Mer i ämnet