Foto: SVT

Tusentals hyllade Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor mötte tusentals fans i ett somrigt Kungsträdgården.

-Det är helt sjukt att se det här. Man visste ju inte hur mycket folk som skulle komma. Det är ju ändå en vardag mitt på dagen, säger en tagen Gabriel Landeskog till SVT Sport.

Innan laget mötte fansen åkte de förbi slottet. Kungafamiljen hyllade där Tre Kronor. Lilla Estelle, iförd Tre Kronor-tröja, fick hålla i VM-bucklan och Tre Kronor skänkte signerade matchtröjor till kungligheterna.

Ishockey-VM 2013

-Vi har varit 25 ledare i omklädningsrummet, säger lagkaptenen Staffan Kronwall från scenen.

Pä scenen spelade ett liveband med The Poodles sångare Jakob Samuel vid micken i Tre Kronor-tröjor och idrottsministern Lena Adelsohn-Liljeroth och Stockholms finansborgarråd Sten Nordin, också dem i Tre Kronor-tröjor, höll tal.

Förbundskaptenen Pär Mårts är upprymd av det faktum att VM-guldet var Tre Kronors första på hemmaplan:

-Ska man göra någonting, ska man göra det ordentligt, men det viktiga var att få komma hit och se att vi glatt så många. Det här händer inte så många gånger under en livstid så man får passa på och njuta, säger han.

Robin Stjernberg framförde ”You”

När Robin Stjernberg kom och framförde ESC-låten ”You” hoppade Tre Kronor-spelarna i takt. Kult-figuren Loa Falkman sjöng ”Du gamla du fria” på karakteristiskt sätt.

-Jag önskar att man kan stanna tiden. Det är så fantastiskt att få se spelarna njuta av det här, säger SVT:s expert Micke Renberg på plats i Kungsan.

Bröderna Daniel och Henrik Sedin hyllas som arkitekterna till guldet.

-När de kom hittade alla sina roller. Det blev lättare att coacha laget, säger Micke Renberg.

För Sedinarna, som var med och tog OS-guld 2006 (de enda från det här laget) var det första VM-guldet.

-Jag ville njuta av det här och tog det lugnt i går, säger Henrik Sedin som var förväntansfull innan men överväldigad när han såg folkmassan.

-Jag vet ju inte hur mycket folk som är här men det är fantastiskt att se, säger Sedin.

Skön trippel för Jimmie Ericsson

Jimmie Ericsson är en av Skellefteå AIK-spelarna i truppen som plockade både SM-guld och VM-guld under samma säsong. Forwarden belönades dessutom med Guldpucken.

-Det går inte att toppa. Men det går ju att upprepa, säger han om den guldglänsande säsongen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2013

Mer i ämnet