Tvingades fly efter hoten

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året blev domaren Martin Hansson fotbollsvärldens mest hatade man. Orsaken? En missad hands i samband med en VM-kvalmatch.

-Man blir helt förkrossad, allt kändes meningslöst och jag tänkte att det kanske inte var min grej att döma fotboll ändå, säger Hansson i kvällens SVT-dokumentär ”Rättskiparen” angående fransmannen Thierry Henrys handboll mot Irland.

Drevet gick och Hansson gjorde detsamma – under jorden – men anser fortfarande att han och hans domarteam inte kunde ha gjort något annorlunda.

-Vi sitter och tittar på tv-bilderna hur många gånger som helst. Man förstår att något är galet, men var skulle vi ha stått, bakom målet..? frågar han sig retoriskt.

Hela familjen åkte iväg

Men även tidigare i karriären hände det att Hansson tvingades fly efter hot.

-Vid något tillfälle fick de åka iväg hela familjen till okänd ort, säger Birgit Hansson, Martins mor.

Under ett år har filmarna Mattias Löw och Valentina Santi Löw följt den före detta brandmannen Martin Hansson från byn Holmsjö i Blekinge.

De har dokumenterat hans väg mot VM i Sydafrika, från allsvenskans inledning våren 2009 fram till avresan i maj 2010.

”Rättskiparen” sänds i SVT 1 och SVT Play klockan 22.00 i kväll.

Mårten Lundmark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.