Efter spektakulär UFC-debut – publiken nyfiken på Niklas Bäckström

Uppdaterad
Publicerad

UFC-galan i Globen blir en blågul fest. Sex svenskar – Akira Corassani, Ilir Latifi, Niklas Bäckström, Magnus Cedenblad, Nico Musoke, Tor Troéng – finns med på matchlistan för lördagen.

Få koll på alla svenskar som går upp i UFC Fight Night i Globen den 4 oktober.

Umeåfaighter med universitetsexamen i matematik går för sin överlevnad i UFC i Globen

Tor Troeng: Allround som fighter. Har två raka förluster. Fightas för sin överlevnad i UFC. Inför den här matchen har han jobbat med idrottspsykologin. Han har tagit hjälp av en framstående mental tränare, för att lära sig att tända till. Hans styrka har varit det analytiska. Att kunna växla från att ha den perfekta gameplanen, analysera sin motståndare, hur du ska göra, att kunna tända till och få glöden. Kunna växla mellan den tänkande fighten och den drivna fighten. Han har bövt jobba på det, och har gjort det inför UFC i Stockholm, för att inte förlora. Han kommer från Umeå där han bor. Har tränat hälften av tiden uppe i Umeå, hälften i Stockholm. Tor Troeng, Magnus Cendenlund, Niklas Bäckström och Iliar Latfi tränar tillsammans i Stockholm. Sparras mot bland annat Alexander Gustafsson. Har universitetsexamen i matematik. Fördelar sin tid mellan lärarjobb på Umeå universitet och UFC.

Har Botkyrkas lokalslogan tatuerad på armen

Nico Musoke: Kommer från Botkyrka i Stockholm. En riktig lokalpatriot. Har två vinster och en förlust i UFC. Han vann sina två första matcher. Hans debut i UFC var egentligen som inhoppare för Magnus Cedenblad. Cedenblad råkade skada sig inför en match och Nico fick chansen att hoppa in med kort varsel, och faightas i en viktklass över vad han egentligen brukar faightas i. Det var hans chans att få UFC-kontrakt, och han tog den möjligheten. Han lyckades besegra rutinerade motståndaren Alessio Sakara via ett armlås redan i första ronden. En otroligt snygg vändning i matchen som imponerade på många. En berömd start för Nico i organisationen. Han vann även sin andra match, i Brasilien, på bortaplan mot en brasse (Viscardi Andrade). Tredje matchen förlorade han dock. Inför matchen mot Alexander Yakovlev här i Stockholm är Musoke favorit. Mötet ses dock som en tuff faight, en av de hårdaste svenskfaighterna. Kuriosa. Har Botkyrkas lokalslogan ”långt ifrån lagom” tatuerad på armen, samt ett tunnelbanetåg från tunnelbanans röda linje.

Cedenblad ställs mot obesegrad UFC-debutant

Magnus ”Jycken” Cedenblad: Underhållande fighter som är väldigt populär bland fansen. Han är känd för att avsluta sina matcher. Han vinner, eller förlorar för den delen, sällan på poäng. Det är fullt ös. Han brukar själv beskriva sig som en striker, att han är bäst stående. Han är lång, nästa lika lång som Alexander Gustafsson, men en viktklass under. Han är lång för viktklassen, ganska stor, och relativt muskulös. Han är en jobbig faighter att möta. Trots att han själv har beskriver sig själv som en striker, håller han sina motståndare på armlängd avstånd, tekniskt sett boxar ut dem, så har han vunnit två av sina senaste matcher på submission, grepp. De två senaste har han vunnit via ett strypgrepp som kallas giljotin. Man sätter armen under hakan och tvingar motståndaren att ge upp.

MMA kan avgöras på tre sett. En tredjedel av alla matcher avgörs på domslut, där domaren dömer en vinnare grundat på vem asom vunnit flest matcher. En tredjedel på teknisk knockout. Skillnaden här är att det inte finns någon räkning i MMA. Matchen bryts om en motståndare får en smäll och inte är med i matchen längre, då går domaren in och bryter. Slutligen är ett submission, vilket innebär att man använder ett lås på sin motståndare. Lås som är hämtade från judo och jujutsu. Låsen handlar inte om att få motståndaren om att svimma eller bryta motståndarens arm, det handlar om att få motståndaren att ge upp.

Magnus Cedenblad är lätt favorit i mötet mot britten Scott Askham, inte jättestor, men ändå favorit. Scott Askem gör sin UFC-debut. Har precis fått ta steget upp. Han är å andra sidan obesegrad i MMA. Här har Askham sin stora chans att få synas i rampljuset. Askham är precis som Cedenblad en bra striker, bra stående. Det blir en superfarlig match. Magnus Cedenblad kan definitivt inte koppla av någonstans. Det blir en intressant match i avseendet att båda är kända för att vara bra på ståendes. Spännade match, minst sagt.

Spektakulär UFC-debut – fansen nyfiken på Bäckström i Globen

Niklas Bäckström: Relativt ny i organisationen. Gjorde sin UFC-debut i maj. Han kom in och ingen visste vem han var, och lyckades besegra en superrutinerad motståndare via en submission. En submission som de flesta inte tidigare hade sett. Han vann sin debutmatch på ett nytt och spektakulärt sätt. Det finns ett gäng tekniker som många känner till, men folk kommer även på nya grepp och tekniker hela tiden. Det är en sport som utvecklas hela tiden. Publiken är intresserad av att se vad som kommer hända nu, om han har nya submission att plocka fram. Var det nybörjartur, eller är han på riktigt? Han beskrivs som en faighter med ett väldigt stort självförtroende, samtidigt är han ödmjuk, nästa lite blyg. Men samtidigt ett självförtroende som inte är av denna jord. Har citat i klass med Zlatan. Han är storfavorit i matchen mot Mike Wilkinson på galan i Globen. Bäckström kommer ursprungligen från Luleå. Han kommer från en hockeyfamilj, och har själv spelat hockey under flera år. Hans pappa var länge tränare för Luleå Hockey, bland annat SM-guldåret 1996. Bäckström kände som 18-åring att han ville satsa på MMA, och bli bäst i världen, så han flyttade ner till Stockholm. Han har hela tiden sagt att han ska bli bäst i världen. Visade i första UFC-matchen att det inte är en galnings ord, även om många tycker att han är lite galen.

Rosengårdsfighter med starkt samhällsengagemang

Ilir Latifi: Är ursprungligen från Rosengård i Malmö, men bor nu i Stockholm och tränar på samma gym som Tor Troeng, Niklas Bäckström och Magnus Cedenblad. Ett kompakt kraftpaket. Brottningen är hans grunddiciplin. Har två SM-guld i brottning innan han började med MMA. Är otroligt stark. Relativt kort för viktklassen. Sparras mycket med Alexander Gustafsson, eftersom de är i samma viktklass. De kompletterar varandra ganska bra, så Gustafsson är en lång faighter som är känd för att ha en snabb teknisk bokning. Ilir är motsatsen. Kort för viktklassen, och ett brottarkraftpaket som kan ge Gustafsson en utmaning där han kan bli bättre. Intresserad av samhällsfrågor och politik. Hans föräldrar har albanskt ursprung. Han menar att det inte finns något motsättning med att älska ditt land och din kultur och vara öppen mot andra kulturer. Han menar att han kommer njuta av att representera Sverige i Globen, men det betyder inte att han även är alban. Har en examen från idrottshögskolan GIH. Möter rutinerade polacken Jan Blachowicz, som är mästare i en polsk organisation innan han kom till UFC. Blachowicz har egentligen inga svagheter, väldigt allround. Iliar måste komma väl förberedd på alla områden, brottningen, stående och konditionen för att klara Blachowicz och ta matchen var den än går. Iliar Latifi har två vinter och en förlust i UFC.

Latfi gjorde en spektakulär debut i organisationen. Fick ersätta Alexander Gustafsson i huvudattraktionsmatchen i april 2013, i senaste galan i Globen. Gustafsson hade spräckt ett ögonbryn under sparring inför galan och fått startförbud. Latifi fick tre dagar på sig att förbereda sig, hantera viktnedgång, förbereda sig för en av världens bästa MMA-boxare, och tanken att gå match inför ett fullsatt Globen med 14 000 åskådare. Och hantera all media som var nyfikna på vem han var. Han lyckades stå upp hela matchen ut, men förlorade matchen. En imponerande UFC-debut som gjort att han fått fler matcher. Två matcher som han vunnit övertygande. Totalt har han två segrar och en förlust. En knockoutseger och en seger via submission. Har bevisat att han hör hemma i UFC, i världseliten. Har medvind och är på väg upp.

New York-svensk som är i UFC via dokusåpa

Akira Corassani: Svensk som bor, tränar och lever i New York. Kom in i UFC genom att delta i UFC:s realityshow ”The Ultimate Fighter” i USA. Fungerar som ett kvalheat in i organisationen. De bästa kan få ett kontrakt. Akira lyckades göra så bra ifrån sig att han fick kontrakt. Han har tre segrar och en förlust inom UFC är är en av de mer meriterade svenska faighters i UFC. En teknisk faighter. När han väljer att köra tekniskt och taktiskt är han svårbesegrad. En tuff motståndare. I galan här är han den svensk som ses som mest underdog. Om han vinner över amerikanen Max Holloway tar han en superstor skalp. Holloway har tre vinster i ryggen och är en tuff motståndare.

Huvudmatch UFC-gala Globen: Rick Story vs Gunnar Nelson

Gunnar Nelson: Nationalidol på Island. Det är Gunnar Nelson och före detta Premier League-spelaren Eidur Gudjohnsen som är fixstjärnor på Island. Gunnar Nelson är lugn och sansad, otroligt laid back i sin framtoning. Det sägs att han under en rondpaus en gång frågade sin tränare var man kunde gå ut och äta efter matchen. Är obesegrad någonsin i karriären, och i UFC. Spås bli ett av de riktigt stora namnen i UFC. Är rankad nummer 12 i världen just nu. Vinner i regel sina matcher via olika låsningar, så kallade submissions. Låsningarna och brottningen är hans stora styrka.

Rick Story: En rutinerad och tuff amerikan. Gunnar är favoriten, men besegrar Gunnar Nelson Rick Story ses det som en stor seger. Story är det största namnet som Nelson hittills ställs mot. Story är ett valetablerat namn inom MMA och ett tufft namn för Gunnar Nelson.
 

Huvudkortet:
Gunnar Nelson, ISL –Rick Story, USA (weltervikt).
Max Holloway, USA–Akira Corassani, SWE (fjädervikt).
Ilir Latifi, SWE–Jan Blachowicz, POL (lätt tungvikt).
Niklas Bäckström, SWE–Mike Wilkinson, ENG (fjädervikt).

Preliminärkortet:
Magnus Cedenblad, SWE–Scott Askham, ENG (mellanvikt).
Nico Musoke, SWE–Alexander Jakovljev, USA (weltervikt).
Dennis Siver, GER–Charles Rosa (fjädervikt).
Cathal Pendred, IRL–Gasan Umalatov, RUS (weltervikt).
Tor Troéng, SWE–Krzysztof Jotko, POL (weltervikt).
Mairbek Tajsumov, AUS–Marcin Bandel, POL (weltervikt).
Zubajra Tuchugov, RUS–Ernest Chavez, USA (fjädervikt).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer