Uhrbom: ”Jag sprang en timme dagen efter”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på Fredrik Uhrbom när han kollapsade på 10 000 meter på Finnkampen i lördags var otäcka men huvudpersonen säger själv idag:
– Jag skrattade när jag såg dem, det ser roligt ut.

Fredrik Uhrbom från Falun kollapsade bara 250 meter från mål på 10 000 meter och tog sig inte i mål – utan fick lämna arenan utburen på en bår.

Bilderna visade en löpare som ville en sak med hjärnan men en kropp som inte alls vile samma sak.

– Jag minns allting, det är helt klart. Det är ju så att det är nervsystemet som slås ut och man kan inte kontrollera benen. Det var inte kramp eller så, berättar Uhrbom för SVT Sport i dag, tre dagar efter händelsen.

– Jag försökte med händerna styra benen så de ska fortsätta att springa – man tappar helt kontrollen av underkroppen, förklarar Uhrbom de onaturliga rörelserna som hans kropp svarade för på Stockholms Stadion.

– Det har hänt mig en gång förut så jag var inte speciellt rädd eller något, jag tänkte mest på att försöka komma upp så att inte finnen skulle komma och gå om mig.

Har du sett bilderna på det efteråt?

– Jaja, jag skrattade mest faktiskt, jag tycker det ser roligt ut.

Men du förstår att andra kan uppfatta det som ganska otäckt...?

– Ja det förstår jag, men jag tycker bara det ser roligt ut.

Du gick på kräftskiva senare samma kväll...

– Ja, jag satt där och käkade kräftor och korv med bröd och sedan åkte jag ut till hotellet där övriga truppen bodde. Och där käkade vi godis i foajen, det gjorde gott tror jag, skrattar Uhrbom, som känner sig återhämtad förutom en del träningsvärk.

– Jag har tänkt att springa Stockholm halvmaraton på lördag, jag var ute i söndags dagen efter alltså och sprang en timme och det kändes helt okej. Kände mig faktiskt inte mer sliten än normalt efter 10 000 meter på bana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finnkampen 2013

Mer i ämnet