Foto: TT Nyhetsbyrån

Ukraina hoppar av som EM-arrangör

Uppdaterad
Publicerad

Det osäkra läget i Ukraina gör att landet hoppar av som arrangör av basket-EM nästa år.

– Jag förstår inte hur vi ska kunna klara av förberedelserna under nuvarande ekonomiska och politiska förhållanden, säger EM-basen Markiyan Lubkivsky i ett uttalande.

– Först och främst handlar det om den ryska aggressionen mot Ukraina som har skapat instabilitet och hotar säkerheten i de sydöstra delarna av Ukraina, fortsätter Lubkivsky.

– Det handlar även om den komplicerade ekonomiska situation. Behovet att lösa svåra sociala frågor har högre prioritet.

Lubkivsky meddelar samtidigt att han hoppas att Ukraina kan bli aktuell som arrangör av basket-EM 2017 eftersom arenabyggen och flera andra förberedelser pågår för fullt.

Redan i går meddelade det franska basketföbundet att Frankrike, som arrangerade damernas EM i somras, är berett att ta över värdskapet. Sverige inleder kvalspelet till nästa års basket-EM i sommar.

Konsekvenser för ishockey och fäktning

I går dödades en ukrainsk militär när en militärbas i Simferopol attackerades av pro-ryska trupper. Detta fick till följd att Ukraina valde att bojkotta fäktnings-VM i Moskva. Olga Charlan, som tog OS-guld i sabel 2008, är en av dem som avstår mästerskapet.

En annan konsekvens av oron i Ukraina är att ishockeylaget Donbass Donetsk inte kan spela sina hemmamatcher i KHL-slutspelet i Ukraina. Laget kommer istället att spela sina hemmamatcher i Bratislava. Donbass Donetsk möter Lev Prag i kvartsfinalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.