Ukrainskt skytte tystade fotbollstyskar

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska fotbollsvrålet tystnade. Istället var det ukrainska paret Valj Semerenko och Sergej Semenov som vann skidskyttetävlingen på Schalkes arena i Gelsenkirchen inför 40 000 åskådare. 

Det blev dramatiskt. Franska duon Chevalier/Fourcade låg bra till i den inledande masstarten men efter flera bommar av fransyskan tappade man stort. Italienarna Wierer/Hofer ledde efter första tävlingen men försvann relativt snabbt från tätstriden i den följande jaktstarten. På sista varvet stod Erik Lesser och Semenov sida vid sida vid det avgörande skyttet.

Men tysken darrade, bommade och ukrainarna vann med 7,7 sekunder före Hildebrand/Lesser. Båda lagen hade fyra bom totalt i tävlingen som innehöll både mass- och jaktstart med korta och tajta varv på drygt 1,2 km. Utan tillåtna extraskott blev skyttet helt avgörande.

Världscupen i skidskytte

– Det är två väldigt rutinerade skidskyttar. De har ett så pass bra skytte att de hålller sig där uppe. De klarar av att fokusera mer än vad de andra gör, säger SVT:s expertkommentator Anna-Karin Strömstedt.

Soukalova/Moravec var länge med i täten men tjeckiskan föll och tappade staven när hon skulle ge sig iväg efter hennes sista stående skytte. Istället spurtade ryska paret Romanova/Garanichev förbi och tog tredje platsen, 15,1 sekunder efter Semerenko/Semenov.

Norskan Fanny Welle-Strand hade en jobbig dag. När hon växlade med Lars Helge Birkeland glömde hon att ta med sig geväret.

– Oj! Hon har glömt sätta på sig sitt gevär. Inte så bra. Det är ju inte så många tävlingsformer där man har möjlighet att göra det, säger SVT:s expert Anna-Karin Strömstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet