Umeå IK förlorade halva publiken

Publicerad

Publiken flyr damallsvenskan som tappade ca 27 proc jämfört med i fjol. Värst var det för mästarna Umeå IK som förlorat halva publiken. I fjol var snittet 3271 personer i år bara 1685.

-Vi hade herr-VM under året. Damallsvenskan körde på fullt under tiden. På kort sikt var inte det bra. Vissa matcher skulle man konkurrera med både en och två VM-matcher på tv, säger klubbens fotbollsansvarige Roland Arnqvist till SVT Sport.

-För det andra hade vi ett totalt idiotiskt spelschema med långa uppehåll. Är det sju veckor mellan hemmamatcherna är det svårt att upprätthålla intresset.

-För det tredje: i praktiken hade vi avgjort allsvenskan efter tio omgångar. Hade serien fortfarande varit vid liv när vi mötte Djurgården/Älvsjö i höstas hade vi haft 8000-9000 på läktarna i stället för två. Är det något man går på fotboll för så är det spänningen, säger han.

Damallsvenskan totalt hade i år 810 personer i snitt per match, jämfört med 1110 i fjol. Bara Jitex, Bälinge och Djurgården/Älvsjö ökade. Jitex och Bälinge är nykomlingar – Djurgården/Älvsjö ökade bara marginellt.

Arnqvist vill dock inte dra för stora växlar på publiktappet.
-Jag vill poängtera att vi ser inte det här som någon trend. En gång är ingen gång. Vi tror stenhårt på nästa år. VM i Kina kommer också att vara ett lyft för damfotbollen nästa år, säger han.

Sara Stylbäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer