Unga Alvik lyfter med ”Familjen Basket”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 26 år sen Alvik hade ett damlag i högsta ligan, men väl tillbaka överraskar dom basketexperterna.

Ett tufft tonårsgäng – med en 15-årig pointguard i spetsen – tar för sig i elitserien och drömmer om att utmana om guld.

– Det kommer ta 2-3 år innan vi kan tävla med topplagen, säger talangen Klara Lundquist till SVT Sport.

Vi möter henne på Bromma Gymnasium klockan sex en tisdagsmorgon. Hon har inte ens åldern inne för att studera på gymnasienivå, men i väntan på att skoldagen ska börja på Äppelvikens högstadie gnuggar hon detaljer ihop med Alvik-coachen Francisco Pinto.

– Snabbare fötter och så skott, ropar ”Frasse” som han kallas och driver på sitt stora framtidsnamn.

Boll efter boll smiter i korgen med kuslig precision från olika vinklar allt medan svetten studsar från 15-åringens panna. Hon har en gång satt 56 straffar i följd och visar nu upp sin talang på den stora arenan. Född 1999, men hänger redan väl med fullvuxna seniorer i ligan.

Hon har snittat nästan tolv poäng per match, borta mot Norrköping noterades hon för hisnande 24 pinnar och frågan är var det ska sluta. Laget har definitivt överträffat sina förväntningar, fler segrar än förluster och ett klart grepp om en slutspelsplats.

Rekordungt lag

Och det med ett närmast rekordungt gäng. Ytterligare sex tjejer i laget finns på Brommas basketgymnasium, dessutom har truppen ännu en 18-åring som lämnat skolan. Även på gymnasieträningar har ”Frasse” sin vakande hand över framtidsmaterialet, ihop med assisterande coachen David McCann. Det bjuds på gott om spännande övningar, plötsligt står hela gruppen och jonglerar med tennisbollar, studsar dom mellan benen, bakom ryggen, blandar med vanlig basketboll – en fostran i total bollkontroll.

Dessutom satsar laget på att scouta motståndet. Unga tjejer matas med videoanalyser, av sig själva och ligakonkurrenterna. En timme om dagen, utan prut. Varenda detalj som kan lyfta dom tas tillvara.

– Får jag drömma så står vi där och spelar SM-final om ett eller kanske två år, säger den dedikerade coachen.

Med totalt 19 SM-guld på herrsidan finns en historia att leva upp till. Klubben där Egon Håkanson var profilstark ledare och amerikanen Glenn Berry skapade basketfeber på 70-talet. I samma veva spelade en viss Lars Lundquist hem 5 SM-tecken, pappa till Klara och Anna i damlaget, äldsta systern Frida finns på college i USA och familjens mamma Sussie Walldoff spelar fortfarande veteranbasket.

Alvik är verkligen baskethistoria, det märks när vi besöker kansliet. Där sitter för övrigt Carolina Håkanson, svärdotter till Egon och gift med förre elitspelaren Olle Håkanson och mamma till Barcelonaproffset Ludvig och damlagets talang Fanny. Ja, ni hör: gott om goda gener.

I källaren hemma i villan i Äppelviken hittar systrarna Lundquist fler detaljer som påminner om storhetstiden. Gamla färgglada A-lagslinnen, foton från guldåren och en mamma i sin glans dagar. Det är heller ingen tvekan om var dom ärvt tävlingssinnet.

– Hon är lite kaxig när man möter henne, säger mellansystern Anna och ler finurligt. Och påminner sig om att dom snart kan vara där framme själva, med guld i sikte.

– Det bara pirrar i magen när man tänker på det. Det är verkligen en önskedröm och, ja, vi tror ju på det också!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.