Dominant Latvala tog tredje titeln

Uppdaterad
Publicerad

Det blev finsk triumf i Värmland.

Jari Matti-Latvala höll huvudet kallt, ryckte ifrån jagande Andreas Mikkelsen och säkrade karriärens tredje seger i Svenska Rallyt.

– Det känns fantastiskt. Det är alltid något särskilt att vinna här, säger finländaren.

Jari-Matti Latvala tog sin tredje seger i Svenska Rallyt då han rullade i mål på den sista sträckan på Värmullsåsen. Finländaren som även vann 2008 och 2012 var hela 53,6 sekunder före stallkamraten i Volkswagen, Andreas Mikkelsen från Norge.

– Det känns fantastiskt. Jag har gjort det två gånger tidigare och det är alltid något särskilt att vinna här, jublar Latvala efter sin nionde WRC-seger.

Svenska rallyt 2014

Mikkelsen var även han lycklig efter att ha tagit sin första pallplats i VM-sammanhang.

– Det är helt fantastiskt. Jag hoppades verkligen på att klara detta med familj och vänner på plats, säger han.

Citroens norrman Mads Östberg slutade trea knappa minuten bakom Latvala.

Tung dag för Tidemand

Pontus Tidemand hade problem med sin bil under lördagen och tappade tid i sammandraget. Talangen slutade till slut på åttonde plats, 5,38 efter. Svensken hade problem att hitta rätt inställningar på sin bil och hämmades av det svåra väglaget.

– Helt värdelöst. Det är helt hopplöst. Vi tappar så mycket tid, sa han till Sveriges Radio efter den 18:e sträckan på förmiddagen.

Tidemand fick dock ordning på bilen mot slutet av dagen och lät inte lika nedslagen efter att ha gått i mål på den sista sträckan.

– Det dröjde lite för länge innan vi upptäckte problemet och körde nästan hela tävlingen med det. På eftermiddagen har det fungerat väldigt bra och vi var snabbaste Forden i hela tävlingen. Det är nu rallyt skulle ha startat för min del.

Nästa VM-rally körs i Mexiko nästa månad.

23.00-23.30 Magasin med det bästa från dag 4 – SVT2 och SVT Play

Slutställning Svenska Rallyt 2014

1. J. Latvala, Finland/Volkswagen 3.00.31,1

2. A. Mikkelsen, Norge/Volkswagen + 53,6

3. M. Östberg, Norge/Citroen 59,5

4. M. Hirvonen, Finland/Ford 2.26,9

5. O. Tänak, Estland/Ford 3.00,5

6. S. Ogier, Frankrike/Volkswagen 4.29,9

8. P. Tidemand, Sverige/Ford 5.38,2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2014

Mer i ämnet