Foto: SVT

”Våldet är ett hot mot hela Fotbollssverige”

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings reporter som nyligen granskat ”firmornas” allt större inflytande i de svenska fotbollsklubbarna reagerar med bestörtning på dagens besked att både tränaren Magnus Pehrsson och ordförande Tommy Jacobsson lämnar sina uppdrag i Djurgården.

För två veckor sedan sände Uppdrag granskning ett program om hur de så kallade fotbollsfirmorna skaffat sig allt större inflytande i klubbarnas verksamhet. Programmet fokuserade framförallt på AIK men i programmet intervjuades även Djurgården tidigare sportchef, Stefan Alvén, som avgick 2011 efter att ha mottagit hot riktade mot honom och familjen.  

Uppdrag gransknings reporter Karin Mattisson som granskade firmorna regerar i dag starkt på beskedet att Magnus Pehrsson och Tommy Jacobsson lämnar sina uppdrag efter hot.

– Jag blev jätteberörd när jag hörde om avhoppet. I programmet hade vi ju med DIF:s förra sportchef som berättade när han fick nog av hoten, när hans gräns passerades, och så händer det igen. Det är jättetråkigt, säger Karin Mattisson.

Ingen vill träda fram

Hon berättar att det som berörde programmakarna mest i granskningen av fotbollsfirmorna var att ingen av de utsatta ville framträda.

– Det säger något om vilken makt de här våldsverkarna har skaffat sig. Och det är inte bara de direkt hotade som utsätts utan även familjer och folk runt i kring dem som mår fruktansvärt dåligt, så våldet är ett hot mot hela Fotbollssverige.

– Vi har pratat med så många olika personer från de olika klubbarna och de berättar om hur hoten har följt dem åratal efter att de lämnat sina uppdrag, så jag kan förvånas över att man inte gör mer för att se till att historien inte upprepar sig, säger Karin Mattisson.

Hon berättar att Uppdrag granskning lämnade frågan öppen om vad som bör göras åt problemet.

– Det är ju ett dilemma. För samtidigt som man öppnar upp för supportrar och andra så ökar ju också risk att de skaffar sig makt över klubben, makt som bygger på fruktan. Och det finns kanske de som har gått de här krafterna till mötes för att stävja hot och möta sin rädsla, men man måste göra mer än att föra dialog och böja sig för de här krafterna. 

Sätt ner foten

Karin Mattisson önskar att klubbarna tydligare visar avstånd mot supportrar som tycker att fotboll och våld hör i hop.

– Vad har de där att göra? Vi måste alla sätta ner foten och säga att vi accepterar inte det här. När folk väl väljer att avgå, vilket är ett svårt beslut att fatta, då har hoten ofta gått långt och det tycker jag visar än mer hur allvarligt det här är.

– Tror du att utvecklingen med mer hot och våld kan vändas?

– Man måste tro att det går att vända. Men det beror på vad som nu händer och hur allvarligt man tar på det här. Klubbarna och spelarna har pratat alldeles för lite om det. De måste prata om det och det måste högt upp på agendan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

hot inom idrotten

Mer i ämnet