Vinter-OS i Stockholm: ”Blir en stor fråga i höst”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober kan Stockholm formellt bli en av kandidaterna till att arrangera vinter-OS 2026. Men de svenska politikerna är inte riktigt med på OS-tåget – än.

Under 2016 utförde Stockholms stad en utredning om möjligheten för att få arrangera vinter-OS 2016. Året efter beslutade stadshuset att man skulle gå vidare och göra en intresseanmälan.

För att sedan i våras dra i handbromsen. Socialdemokraterna i Stockholms stadshus, som är för ett OS, märkte att det inte fanns politisk majoritet för det stora projektet.

Val 2018 – #dinröst

– Socialdemokraterna stoppade hela processen innan vi hade fått se beräkningar på hur det skulle kunna ske. Allianspartierna har inte kunnat ta ställning, för det finns inget att ta ställning till, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm när SVT Sport träffar henne framför Stockholms stadshus.

Mothugg av S

Men den bilden delas inte av kommunstyrelsens ordförande Karin Wanngård:

– Det är ett lågvattenmärke. Vi har tagit fram en gedigen rapport och har ett bra remissvar. Det vi fick var en massa motfrågor, och det Lotta Edholm kräver är en folkomröstning i frågan, säger hon.

Kandidatur utan värdstad

Medan politiken har släppt OS-frågan så jobbar SOK vidare som om ingenting har hänt.

Med nio miljarder kronor från internationella olympiska kommittén skulle Stockholms skattebetalare slippa betala för kalaset i teorin. Och enligt samma teori skulle Stockholms kandidatur inte ens behöva ett ja från stadens politiker.

Lotta Edholm menar att det har blivit en OS-kandidatur utan värdstad:

–  Det kan omöjligt bli ett OS i Stockholm utan en politisk majoritet, eller opinion för det. Och OS 2026 är en så pass stor fråga att det måste finnas en bred överenskommelse, det går ju över fler mandatperioder, menar Lotta Edholm.

Kandidater i oktober

Där står vi nu. Ett nytt stadsfullmäktige ska väljas, även en ny riksdag samt regering utses.

För att en bindande OS-ansökan ska tas emot av IOK måste staden Stockholm ha viljan och regeringen ge sitt godkännande.

Och redan i oktober utser IOK sina kandidatstäder, alltså de städer man anser bör kandidera vidare. Riksidrottsförbundets ordförande har inte räknat bort OS i Sverige 2026.

– Chanserna är ganska stora om vi bestämmer oss för att vi vill. Men ska vi bestämma oss för att vi vill måste vi också klura ut hur, och det blir väl en stor fråga i höst, säger Björn Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet