Vändningen: Ryssar portas från Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Internationella paralympiska kommittén ändrar sig efter skarp kritik och stora påtryckningar.

Ryssar och belarusier portas från Paralympics i Peking.

– Jag känner mig jäkligt stolt över alla länder och hur man slutit upp tillsammans, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges paralympiska kommitté, till SVT Sport.

Internationella paralympiska kommittén, IPK, tog i går eftermiddag beslutet att ryska och belarusiska idrottare fick delta i Paralympics under neutral flagg efter den ryska invasionen av Ukraina.

Men efter kraftiga påtryckningar tvärvänder nu IPK.

Paralympics

– De senaste tolv timmarna har ett överväldigande antal medlemmar varit i kontakt med oss. De har sagt att om vi inte omprövar vårt beslut kommer det sannolikt få allvarliga konsekvenser, säger ordförande Andrew Parsons i ett uttalande.

”Inte acceptabelt”

Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges paralympiska kommitté, är väldigt glad över att påtryckningarna gett effekt.

– Vi har sagt att det inte är acceptabelt och att det inte finns någon annan väg än att ute sluta Ryssland och Belarus. Vi har varit jättetydliga och och det är andra länder som tydligt gått ut med att annars åker vi hem, då blir det inga paralympiska spel. Så tydliga var inte vi det här skeden och behövde inte det. Men jag tror också att det är det som gjorde att man kände att man behövde ändra beslutet, säger hon.

Llinares Norlin beskriver samtidigt en eskalerande oro och spänning i paralympiska byn.

– Ukrainarna kom sent i går kväll och så är man på en plats med personer från det land som just invaderat deras. Det måste vara oerhört svårt. Jag tror att alla förstår att det inte är de här individerna det handlar om men att ändå mötas i det där sammanhanget där idrott och glädje ska vara i fokus måste vara väldigt svårt.

”Hållit det ifrån de aktiva”

Har detta påverkat svenska aktiva på plats tror du?

– Jag hoppas inte det. Vi har försökt att hålla det ifrån våra aktiva så att de ska kunna fokusera på uppladdning och träning. Sedan är det klart att de möts av media och läser och hör saker de också.

71 ryska paralympier är redan på plats i Kina. Spelen invigs imorgon 4 mars och pågår fram till den 13:e.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet