Foto: Screen Air Television

Motorsport-legendaren ”Varg-Olle” är död

Uppdaterad
Publicerad

Svenske motorsport-legendaren ”Varg-Olle” Nygren har gått ur tiden.

Han avled på ett sjukhus i Ipswich och blev 91 år gammal.

Olle Nygren, en av svensk motorsportens största fixstjärnor genom tiderna, dog på ett sjukhus i Ipswich, Storbritannien, i dag strax efter lunch.

”Varg-Olle” insjuknade nyligen i covid-19 och drabbades av andningssvårigheter. Det senaste året behandlades Nygren för cancer.

”Tomhet och saknad”

– Det är en riktigt stark karaktär som lämnat oss. Olle var framstående i alla motorsportgrenar, säger nära vännen Rolf Sundberg, tidigare generalsekreterare för Svenska Motorcykelförbundet, till SVT Sport och fortsätter:

– En fantastisk idrottsman och en ”riktig” människa. Det är en stor tomhet och saknad.

Olle Nygren hade en unik talang för motorsport och upptäcktes tidigt av den store speedwayledaren Arne ”Varg-far” Bergström i slutet av 1940-talet. MC-budet från Stockholm blev snabbt ett affischnamn och drog storpublik var han än körde.

Han tävlade på internationell nivå i sex olika MC-sporter och firade framgång även inom bilracing.”Varg-Olle” fick aldrig kröna sin framgångsrika karriär med en individuell världsmästartitel- närmast var ett VM-brons i speedway 1954.

”Varg-Olle” kan placeras i samma liga som fotbollens Nacka Skoglund, hockeyns Sven Tumba och boxningens Ingemar Johansson när det handlar om populariteten hos publiken.

– Han var en ”konstnär” på två hjul och bemästrade dåtidens alla grenar inom motorsporten på bästa sätt. Olles idolstatus skapade hysteri, säger Erik Stenlund, speedwayexpert och tidigare dubbel världsmästare i isracing.

Speedwayskola och äventyrsresor

Nygren flyttade till England 1965 och har bott där sedan dess. I många år har den svenske stjärnföraren varit en stor förebild för lovande ungdomar. Fram till ifjol har han varit dedikerad sin speedwayskola som fostrat många talanger.

”Varg-Olle” var en äventyrare och gillade att köra motorcykel även på senare år. Tillsammans med bland annat Ove Fundin, flerfaldig världsmästare i speedway, och Posa Serenius, världsmästare i isracing, blev det flera spektakulära resor på hojen tvärs över jordklotet.

Nygren var nyligen aktuell i SVT-dokumentären ”Varg-Olle – legendar på sorglösa hjul”.

”Varg-Olle” blev 91 år gammal och sörjs närmast av två döttrar och två söner.

DOKUMENTÄR: En film om Varg-Olle Nygren (från 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play