Världklass i kampsport trots allvarligt synfel

Uppdaterad
Publicerad

Sadibou Sy är i yttersta världsklassen i två kampsporter: thaiboxning och kickboxning – trots att han bara har 30-40 procents synförmåga.

-Jag har aldrig sett det som ett handikapp. Jag kör på bara, säger han till SVT.

På lördag arrangeras den första proffsgalan i kickboxning i Sverige. Där väntar en match om Europatiteln för Sadibou Sy. Han stora styrka är att han är svårläst för motståndarna.

-Jag kan variera min stil väldigt mycket. Jag blir ofta kallad oortodox när jag tävlar inom thaiboxning och det är samma inom kickboxning, säger han.

Han är dubbel världsmästare i kickboxning, och han har också ett VM-guld i thaiboxning i den lättare B-klassen. För några veckor sedan tog han dessutom silver i den svårare A-klassen.

Han har nått toppen i både idrotterna trots att han lider av en kronisk ögonsjukdom. Trots flera operationer är synen kraftigt nedsatt, han har bara 30-40 procent av synen kvar.

-Jag har klarat mig ganska bra ändå. Jag tänker inte på det, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.