Världsmästaren Gollob ska lyfta Hammarby

Publicerad

Regerande världsmästaren Tomasz Gollob ska lyfta nykomlingen Hammarby i elitserien i speedway. Och locka mer folk till Gubbängen. -Jag hoppas att det blir en lika bra period i Hammarby som jag hade i Västervik, säger Gollob.

Hammarby fick sent plats i elitserien och var i behov av en stjärna för att få ett slagkraftigt lag. Det fanns inte många kontraktlösa förare kvar på marknaden och när Nicki Pedersen tackade nej högg Hammarby på Gollob och fick napp.

-Det finns väldigt många människor med polskt ursprung i Stockholm, för dessa är speedway kultur. Många av dessa har också företag så vi hoppas att vi ska kunna öka både sponsorintäkterna och publiksiffrorna med Gollob i laget. Jag tror att det blir en bättre effekt med honom i stället för Pedersen, sade Hammarbys ordförande Tommy Cederlund.

Trivdes i Västervik
Gollob själv vill inte prata så mycket om varför han bytte klubb.

-Fråga min manager, säger han och skrattar.

Managern, Tomasz Gaszyinski, som oftast finns i Gollobs omedelbara närhet, skruvade lite på sig innan han tog till orda.

-Som världsmästare var intresset för Tomasz tjänster stort, vi pratade med flera klubbar, sade Gaszyinski och ville inte prata detaljer (läs pengar).

Gollob själv var snabb att påpeka att han verkligen trivdes i Västervik.

-Samarbetet med klubben funderade väldigt bra under tio år. Nu hoppas jag på tio lika bra år i Hammarby, sade han lite på skämt, lite på allvar.
-Jag tror själv att jag ska kunna hålla mig på samma nivå åtminstone fem säsonger till. Jag är precis lika motiverad och jag tycker att det är lika roligt, fortsätter han.

Gästspel i Sverige
Precis som många andra polska förare gör Gollob bara gästspel i Sverige.

-Sverige är en viktig liga för mig, det är varken England eller Danmark, påpekar Gollob.

Gollob slutade tvåa i VM-premiären i Leszno i lördags och är tillfreds med sin form.

-Jag fick två månaders vila efter förra säsongen när jag bröt benet. Då passade jag att fira VM-guldet rejält. Sedan kunde jag börja träna rejält och nu känns det riktigt bra, säger han.

I lördags visade han också att den nya ljuddämparen inte sätter krokben för honom. I vintras var Gollob en av frontfigurerna när de polska förarna gjorde allt för att slippa åka på nya dämparen. De lyckades få igenom sina krav hemma i Polen men överallt annars gäller den nya dämparen.

-Den nya dämparen fungerar på VM-banorna och i Sverige, det har jag inga problem med, säger Gollob. Det är annorlunda i Polen.

Ska Hammarby lyckas i elitserien vilar ett stort ansvar på den regerande världsmästaren som kanske kan bli den publikmagnet Hammarby behöver.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer