Världsrekord av Kajsa

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Bergqvist har slagit världsrekord i höjdhopp. Hon hoppade 2,08 vid höjdhoppsgalan i tyska Arnstadt.

Kajsas första rivning kom på 2,05, en höjd som hon klarade i andra försöket. 2,08 tog svenskan i första försöket.

Det förra inomhusvärldsrekordet, som Heike Henkel var innehavare av, löd på 2,07 och sattes 1992. Henkel var på plats i Arnstadt och följde tävlingen.

Utomshusvärldsrekordet 2,09 sattes av bulgariskan Stefka Kostadinova 1987. Det återstår att se om Bergqvist kan slå även detta rekord i år.

Kajsa: ”Jag har aldrig hoppat bättre”

Kajsa Bergqvist hade nästan svårt att prata efter sitt världsrekord. Hon hade svårt att fatta vad som hänt.

-Jag är nästan i chocktillstånd. Jag skakar och är så fantatiskt glad, berättar hon för SVT Sport.

Kajsa hoppade två meter redan på uppvärmningen och kände att någonting stort var på gång. ”En sådan klockren topp”, säger hon om rekordhoppet.

-Jag har aldrig hoppat så bra i mitt liv som jag gjorde i dag, konstaterar Kajsa som inte visste hur hon skulle fira att hon satt nytt världsrekord.

Holms bästa – i topptävling

I skymundan av Kajsa Bergqvists världsrekord gjorde även Stefan Holm med sina 2,28 sin bästa tävling hittills under inomhussäsongen.

Höjdhoppsgalan i Arnstadt bjöd på mycket bra resultat även på herrsidan. Ryssen Jaroslav Rybakov vann på 2,37 och landsmannen Ivan Uchov som kom tvåa stannade på samma höjd.

Det var ryskt även på tredje plats genom Andrej Silnov som hoppade 2,35.

Erik Aldaeus & Niklas Sjögren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.