Vasaloppet tror på anmälningsstorm

Uppdaterad
Publicerad

Fler än någonsin deltog i årets Vasaloppsarrangemang. När nästa års lopp öppnas för bokning på söndag kl 8.00 räknar arrangören med anmälningsstorm.

– I fjol blev Vasaloppet fulltecknat på elva dagar. Vi utgår ifrån att det går snabbare i år. Kan bli allt från tio minuter till tre dagar, säger tävlingsadministratör Marcus Berndt till SVT.

Till i år anmälde sig 66 212 åkare till de olika vasaloppsarrangemangen. 58 100 kom till start.

– Vi nådde nästan taket i år. Det var bara öppet spår på måndagen, kortvasan, halvvasan och ungdomssvasan som inte blev helt fulltecknade i år. Därmed finns det chans att det kan bli rekord nästa år också, säger Berndt.

Vasaloppet 2013

För att bemöta det hårda anmälningstrycket som väntas har arrangören gjort två förändringar vad gäller anmälan till de olika tävlingarna.

* Första anmälningsdag har flyttats fram två veckor, från Vasaloppsdagen till söndag 17 mars.

– Eftersom det är så hårt tryck så kanske de som åkte loppet i år kanske inte hunnit anmäla sig till nästa år. Sen rent tekniskt har det hjälpt oss att lägga upp ett nytt anmälningssätt genom att flytta fram anmälan två veckor, säger Berndt.

* Den andra förändringen är att anmälan är uppdelad i två steg där man först gör en enkel bokning som man direkt får svar på om man fått plats eller inte. I första bokningen är det mest kontaktuppgifter som ska anges. Senare fortsätter anmälningsprocessen med anmälningskoder och inbetalningar.

De som inte är bland de 15 800 främsta hamnar på en väntelista och även det beskedet får man direkt i mejlform efter sin bokning.

– Vi har en sådan lista utifall det är några som inte betalar eller om någon råkat lägga dubbla bokningar, säger Berndt.

Vasaloppet och Stafettvasan brukar ta slut först.

Liknande upplägg med en utsatt tid prövades i höstas för anmälan till Vasaloppets sommarvecka. – Då blev Cykelvasan fullbokad på 26 minuter. Så vill man ha en plats i Vasaloppet eller Stafettvasan 2014 gäller det nog att vara på tå på söndag morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 2013

Mer i ämnet