Belgien vann sin VM-grupp utan att imponera. Besegrade USA efter förlängning i åttondelen. I VM-kvartsfinalen mot Argentina tog VM-resan slut. Foto: TT Nyhetsbyrån

Belgien: ”Vi har större mål framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en mörk eftermiddag för ett lag med en ljus framtid. Belgien är utslaget ur fotbolls-VM.

– Vi var yngst av de sista åtta lagen, och vi har större mål framöver, sa förbundskapten Marc Wilmots.

Belgiens nya gyllene generation målades inför VM upp som en av turneringens stora outsiders. Efter fyra raka segrar tog det stopp mot Argentina i Brasília. Visst hade ”de röda jävlarna” några kvitteringschanser efter det tidiga baklängesmålet, men sett över 90 minuter var det rättvist att Argentina tog sig vidare till semifinal.

– Det var några spelare som kunde ha varit bättre. Men vi får inte glömma att det här är första gången de spelar en kvartsfinal i VM, sade Marc Wilmots.

Fotbolls-VM: Belgien

– Jag är väldigt stolt över grabbarna, och de ska inte ångra någonting.

”Bra grupp för framtiden”

Belgien gjorde i år sitt första VM sedan 2002, och i EM i Frankrike om två år talar mycket för att laget är ännu bättre. Det är i alla fall vad förbundskaptenen hoppas.

– Vi är besvikna över att åka hem, men vad vi har sett är att det här är en bra grupp för framtiden.

Wilmots tyckte att Argentina såg tröttkört ut på slutet, och grämde sig över att 1-1 uteblev.

– Om vi hade kvitterat i slutet hade de varit döda, slut, sade Wilmots.

– Man måste göra mål i ett så här match, men vi var absolut inte imponerade av Argentina.

Frändén: ”Fick inte se det där sprudlande Belgien”

SVT Sports expert Johanna Frändén sammanfattar Belgenis VM:

– Resultatmässigt var det bra. Belgiens eget mål var att gå till en kvartsfinal, allt annat var att se som en bonus.

– Man kan inte säga annat än att det är bra gjort att ta full pott i gruppspelet, men visst var det så att vi inte fick se det där charmiga och sprudlande Belgien som vi hade hoppats lite grand på.

Flera stjärnor underpresterade

– Det känns fortfarande som att det finns mycket individuell skicklig färdighet, men många kom inte riktigt upp i nivån. Eden Hazard gör en alldeles för dålig turnering för att Belgien riktigt ska hota på slutet. Han är den spelare som jag tänker underpresterade mest i det belgiska laget, men det finns fler som inte kommer upp i normal standard. Lukaku till exempel gör egentligen bara ett bra inhopp, det mot USA. Sen är inte han heller sitt rätta jag. Det finns några individuella prestationer som inte riktigt räckte till.

EM i Frankrike 2016 målet

– De ska vara glada att de kom så här långt, det är förstås ett klart godkänt resultat. Sen tror jag att de kommer vara på topp på ett helt annat sätt när det är EM i Frankrike om två år. Det har också varit målet någonstans för den här generationen. Jag tror de har all anledning att åka hem och se hoppfullt på framtiden och EM om två år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Belgien

Mer i ämnet