Violinist avstängd efter OS-fusk

Uppdaterad
Publicerad

Violinisten Vanessa Mae, som blev sist i damernas slalom på OS, fuskade för att ta sig till Sotji. Nu stängs hon av.

Brittiskan Vanessa Mae tävlade i OS för Tahiland under namnet Vanessa Vanakorn, efter hennes thailändska far.

Väl i Sotji blev hon absolut sista av de 67 tävlande, drygt 50 sekunder efter segraren Tina Maze.

OS i Sotji alpint

Nu stängs hon av i fyra år av Internationella skidförbundet (Fis). De kvaltävlingar som arrangerades för att hon skulle få ställa upp i OS var manipulerade.

Enligt ett pressmeddelande från Fis var alla fyra tävlingar i slovenska Krvavec, den 18 och 19 januari, manipulerade. Vanessa Vanakorn (Vanessa Mae är artistnamnet) skulle aldrig ha fått de FIS-poäng hon behövde för att få tävla i Sotji.

Förutom den världsberömda violinisten blir alla inblandade funktionärer avstängda ett eller två år.

”De som har stängts av har stängts av på goda skäl”,  sa Fis- ordföranden Gian-Franco Kasper för AP.

”Först skrattade vi när vi hörde det. Men sedan insåg vi att dettta är en ganska allvarlig sak. ”

Sålt 10 miljoner album

Musikern Vanessa Mae, som har sålt 10 miljoner album världen över, tränade endast i sex månaders före spelen i Sotji och kvalificerade sig som nummer 2253 i världen.

– Med min begränsade erfarenhet i min ålder är jag glad att jag tog mig ner ner. Det var lite rock and roll, eftersom jag nästan kraschade tre gånger, sa Mae i Sotji.

Mae kan överklaga inom 21 dagar mot domen till Idrottens skiljedomstol, CAS.

– Det spelar inte så stor roll för henne. Hon tävlade i OS en gång och det är allt. Men vi hindrade i alla fall henne från att vara med på nästa OS, säger Kaspar om straffets betydelse.

FIS har meddelat domen till  IOK, som i efterhand kan diskvalificera Vanessa-Maes OS-resultat.

Riggade tävlingar i Slovenien

• I de två storslalomtävlingarna den 19 januari fanns en åkare i resultatlistan som inte var närvarande.

• En annan åkare blev tvåa i ett tävling trots att hon föll. Hennes tid förstås har justerats i efterhand med mer än 10 sekunder.

• Minst en åkare startade från vid sidan av den automatiska startgrinden, som manuellt öppnades av en starter när hon redan var i banan.

• En åkare som egentligen lagt av, som hade bästa Fis-rankingen, deltog endast i syfte att hjälpa Mae med bättre ranking

• Vädret var så dåligt att ingen vanlig tävling skulle ha hållits. ”En jämförbar tävling i Slovenien skulle ha avbrutits” enligt tävlingsdomaren.

• Under tävlingarna åkte man i samma bana i första och andra åket, något som är emot Fis regler.

• Cirka 23 åkare deltog i de två tävlingarna som hölls den 18 januari 2014 men åtminstone två åkare på officiella resultatlistan var aldrig på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji alpint

Mer i ämnet