Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittsjö dras med ekonomiska problem och behöver samla in en miljon innan året är slut. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Vittsjös ekonomiska kris: ”Blir nästan tårögd”

Uppdaterad
Publicerad

Bara veckor efter att Vittsjö slutade på en femteplats i damallsvenskan ber nu klubben om ekonomisk hjälp för att inte riskera elitlicensen.

– Det känns väldigt jobbigt för man vill ju inte behöva be om hjälp, säger Vittsjös ordförande Erica Nilsson till SVT Sport.

Ungefär en miljon kronor behöver klubben få in innan årsskiftet för att få ekonomin i balans.

– Det här något man ska klara av själv. Här känns det mer som att det är vi som har gjort fel, vi har inte räknat rätt, säger Erica Nilsson.

Att ekonomin inte går ihop förklarar Nilsson med att sponsorer som inför säsongen meddelat att de skulle bidra med pengar inte haft möjlighet att göra det på grund av det ekonomiska läget.

– Ingen skugga ska falla över dem, sådant kan givetvis ske och inflationen är inte deras fel, säger Erica Nilsson.

Att publikintäkterna blivit något lägre än förväntat är också en orsak.

– Vi har hållit våra kostnader i budgeten men intäkterna har inte blivit lika stora som förväntade, säger hon.

Nästan en halvmiljon på en vecka

En vecka efter att klubben startade en Swish-kampanj har nästan en halv miljon samlats in.

– Man blir nästan tårögd. Det är fantastiskt vad folk ställer upp. Det är inte bara Vittsjösupportrarna som sluter upp utan även supportrar från andra lag över hela landet. Det ska nog komma att lösa sig, säger Nilsson.

”Ligger lite efter”

Flera profilstarka spelare har under hösten lämnat Vittsjö. Clara Markstedt lägger skorna på hyllan, samtidigt som de australiensiska landslagsspelarna Katrina Gorry och Charli Grant meddelat att de lämnar klubben.

– Vi har en del att göra, vi har hamnat lite efter med tanke på ekonomin men vi hoppas kunna lösa det i december, säger Erica Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.