Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-krönikan 2014 – allt från sommarens fotbollsfest

Uppdaterad
Publicerad

Med fokus på matcherna, fotbollen och reaktionerna runt om minns SVT när fotbolls-VM kom tillbaka till Brasilien efter 64 år – och gjorde succé!​

Fotbolls-VM 2014 i Brasilien blev en turnering med mängder av underhållande och sprakande matcher. Det slogs målrekord och i utslagningsfasen var dramatiken enorm med ett antal förlängningar och sena avgöranden. Nya stjärnor föddes och gamla stjärnor fick ny inspiration. Läktarna var välfyllda och stämningen runt mästerskapet festlig, utan stora bråk och protester som man fruktade före.

I krönikan följer vi värdlandet Brasiliens slingriga väg fram mot semifinalen, där laget föll ihop totalt. Och hur folket följde med i den känslomässiga berg- och dalbana spelarna befann sig i.

Fotbolls-VM 2014

Vi tittar också tillbaka på de andra semifinallagens väg fram mot medaljmatcherna. Lionel Messis fantastiska mål i gruppspelet som fick argentinska fans att strömma in över gränsen i hopp om ett VM-guld. Den tyska lagmaskinen som bara blev bättre och effektivare ju längre turneringen led.

Vi minns sensationen Costa Rica med den ende allsvenske spelaren Celso Borges i spetsen, uppstickare som Chile och Algeriet och vi återser Colombias och VM:s skyttekung James Rodriguez snygga mål på väg fram mot den bittra förlusten i kvartsfinalen.

De stora ländernas uttåg: Spaniens ras, Italiens bleka figur och Englands sorti behandlas också.

Sändningstider

29 december 21.45-22.45 SVT2

14 dagar on demand på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet