VM-kval – Kalabalik efter Turkiet-Schweiz

Publicerad

Ett våldsamt slagsmål utbröt efter VMkvalmötet mellan Turkiet och Schweiz igår. Den schweiziske backen Stephane Grichting fördes till sjukhus men kunde lämna sjukhuset under natten.

Efter slutsignalen vräktes föremål in från läktarna. Alla spelare sprang mot spelargången. Schweizaren Benjamin Huggel sparkade till en turkisk ledare varpå Alpay Özalan sparkade till en schweizare. Sedan var bråket igång.

Enligt ett schweiziskt tv-bolag över- fölls schweiska spelare av turkiska säkerhetsvakter. Vissa schweizare säger att de fruktade för sina liv.

Blatter sågar Turkiet – får kritik

Fifas ordförande Sepp Blatter hotar med att utesluta Turkiet från VM 2010 efter bråket med Schweiz i gårdagens VM-kvalmatch i Istanbul.

-Något är fel inom fotbollen. Jag har aldrig sett något liknande, sa Fifa- basen Blatter till schweizisk radio.

-Det är ett uttalande från en schweizisk supporter, inte av en av ledarna för världsfotbollen, kontrar Sekip Mosturoglu, vice ordförande i Turkiets fotbollsförbund.

-Blatter borde höra på båda sidor, säger Mosturoglu.

Stephane Grichting fick föras till sjukhus, chockad och blodig, efter att ha blivit sparkad i skrevet. Sparken ska ha perforerat en urinvägsgång.

Andra schweiziska spelare hävdar att de blev hotade till livet.
-Grichting har lämnat sjukhuset. Han fick sätta in en kateter och behöver sju till tio dagar för att återhämta sig, säger Schweiz presschef Pierre Benoit.

De schweiziska spelarna var inte helt oskyldiga. Tv-bilder visar att Benjamin Huggel sparkade till en turkisk ledare när han var på väg av planen.

Bråket har också nått regeringsnivå i Schweiz. Landets utrikesminister Micheline Calmy-Rey har planer på att lämna in en officiell protest till Turkiet. Ministern protesterade tidigare i veckan mot hur fotbollslandslaget blev mottaget när de kom till Turkiet.

Blatter upprörd
Internationella fotbollsförbundets schweiziske ordförande Joseph ”Sepp” Blatter ser allvarligt på det inträffade och har startat en utredning.

-Någonting är fel inom fotbollen. Jag har aldrig sett någonting liknade, sade Fifa-basen till schweizisk radio. Blatter sade också att det kunde bli aktuellt med sanktioner, till exempel att Turkiet inte får spela VM 2010: -Fifa kommer att agera, med kraft.

Blatters hårda ord har upprört Turkiets fotbollsförbund.
-Det är ett uttalande från en schweizisk supporter, inte av en av ledarna för världsfotbollen, säger Sekip Mosturoglu, vice ordförande i Turkiets fotbollsförbund.

Enligt Mosturoglu fick också två säkerhetsvakter föras till sjukhus efter slagsmål med schweiziska spelare. -Blatter borde höra på båda sidor, menar Mosturoglu.

Turkiets anfallare Halil Altintop, till vardags i Kaiserslautern, tonade ned det inträffade.

-Några av våra spelare överreagerade efter slutsignalen, men jag är glad att det inte blev några allvarliga incidenter.

Lagrell: ”Mycket allvarligt”
Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell sitter med i Fifas disciplinkommitté.

-Det är mycket allvarligt om man inte klarar av sitt arrangemang, säger han till Expressen.

Turkiet riskerar dryga böter, spel på neutral plan eller spel på hemmaplan utan publik.

-Jag har aldrig hört talas om något liknande på en så här hög nivå, säger Lagrell efter skandalen.

Även schweiziska journalister for illa. Det kastades ägg, tomater och stenar mot flera av dem. Stämningen var hätsk hela kvällen. Schweiz gick till VM trots att Turkiet vann med 4-2. Schweizarna vann nämligen hemmamatchen i lördags med 2-0 och når VM tack vare fler gjorda mål på bortaplan.

Erik Aldaeus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer