VM-mössan som går i Norges färger

TT Nyhetsbyrån/Falun 2015
Foto: TT Nyhetsbyrån/Falun 2015
Kanske upplever de norska åkarna att de får ett extra stöd i spåret under VM 2015 – VM-mössan i Falun går nämligen i Norges färger. Men enligt VM:s kommunikationsansvarige Katarina Medveczky handlar det inte om något norskt smygstöd. - Nejdå. Rött beror på den lokala kopplingen, säger hon till SVT Sport.

Stämningen stiger inför VM i Falun. 18 februari drar festen igång, och den som vill ladda upp redan nu kan köpa officiella VM-plagg. Extra fokus har det dock blivit på en av mössorna som säljs, som går i röd-blått och lätt kan uppfattas som en norsk souvenir. Men så är inte fallet, berättar VM:s kommunikationsansvarige Katarina Medveczky.

– Mössan följer den grafiska profilen som vi har för hela VM. Man har byggt mycket på det röda som har en tydlig lokal koppling med Falu-rödfärg, stugor, dalahästen och Falu koppargruva. Det är naturligt här uppe, säger hon till SVT Sport.

Men åkarna i spåret kanske uppfattar folk med mössan som norska fans?

– Jag tror inte det faktiskt. Åkarna brukar veta om arrangemangets färger. I Oslo-VM senast var de officiella färgerna exempelvis inte röd-blått utan svart-orange. Dessutom kommer alla volontärer t.ex. ha vita mössor, dvs inte röd-blå, säger hon.

– Man behöver inte oroa sig för att de svenska åkarna inte kommer ha ett stort stöd under VM. Jag tror att många har med sig blågula flaggor och så vidare, och vi säljer väldigt mycket biljetter. Svenskarna är de som köper allra flest, även om norrmännen också handlar mycket.

I slutet av november var omkring 50 000 biljetter sålda och många fler är reserverade.

– Vi tar in 35 000 åskådare om dagen som max. Att vi inte tar in ännu fler beror på att vi vill ge alla som köper biljetter bra platser och valuta för pengarna. Alla ska se bra, säger hon.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.