Wada-chefen Olivier Niggli slår ifrån sig Usadas kritik. Foto: TT

Wada-chefen: ”Det är tillbaka till kalla krigets dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Vi är tillbaka till det kalla kriget. Wada-chefen Olivier Niggli skräder inte orden gällande konflikten mellan USA och Wada.

USA anklagar den internationella antidopningsorganisationen, Wada, för att inte göra tillräckligt mot Ryssland och den ryska dopningen. Motsättningarna har utvecklats till en storpolitisk affär.

– Situationen i Ryssland har blivit väldigt polariserad. Vi är tillbaka till det kalla krigets dagar när man ser på världen just nu, säger Wadas chef, Olivier Niggli till SVT Sport.

Det var i somras som konflikten mellan USA och Wada blossade upp. Vita Huset lade då fram en rapport i vilken USA ansåg att Wada inte gjort tillräckligt mot Ryssland och den omfattande och misstänkt statsstödda dopningen som avslöjades efter världens dyraste OS, vinterspelen i Sotji 2014.

– Det USA anklagar Wada för är inte sant. Utan Wada och ett internationellt antidopningsamarbete hade aldrig den stora ryska dopningshärvan undersökts än mindre avslöjats.

Hot om indraget stöd

USA är Wadas största bidragsgivare – landet bidrar årligen med cirka 24 miljoner kronor av totalt 324. Nu hotar USA att dra in allt stöd om inte landet får större representation, en proportionerlig röst, i Wadas beslutsfattande styrelser och kommittéer.

Wada replikerar med hot om nya regler – att nationer som inte bidrar ekonomiskt inte heller får skicka idrottare till internationella tävlingar, exempelvis OS.

Tygart om Wada: ”Skamligt”

Chefen för USA:s antidopningsenhet Usada, Travis Tygart, säger till Reuters att Wadas hot både är falskt och olagligt.

– Det är skamligt att komma med olagliga hot mot amerikanska idrottare. Det är något fel när världsorganisationen attackerar en av sina nyckelpartners som gör allt för att upprätthålla reglerna samtidigt som man är blind för länder som Ryssland som har statsstödda dopningsprogram. Det är ett otroligt hyckleri.

”Till nackdel för idrottarna”

Enligt Wada-chefen är agerandet en del i en ökad isolationistiskt trend från USA. Detta i en tid när dopningsproblematiken i stället behöver gränsöverskridande verksamhet.

– Antidopning kräver internationellt samarbete. Ett enskilt land kan inte ensamt driva igenom sina åsikter. Idrottsmän och -kvinnor tävlar nämligen mot varandra och kommer från jordens alla hörn, och om det inte finns ett koordinerat antidopningsarbete blir Wadas strävan ofullständig, vilket är till nackdel för idrottarna, säger Olivier Niggli.

SE MER: Varför hotar Wada att stoppa USA från OS?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.