Rusada-medarbetare vid laboratoriet i Moskva i maj 2016. Foto: TT.

Genombrottet: Wada har fått ut material i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Den delegation från Wada som anlänt till Moskva har börjat få ut material från antidopningslaboratoriet, ett genombrott för att lösa den långvariga krisen kring rysk idrott.

– Utrustningen har satts upp och databasen håller på att kopieras, säger den ryske idrottsministern Pavel Kolobko till AP.

Tidigare har delegationen fått lämna Moskva tomhänt men nu fortskrider arbetet enligt plan.

– Arbetet pågår med stor samordning, försäkrar den ryske ministern.

Ryska Rusada missade en deadline vid årsskiftet efter påstådd myndighetsbyråkrati mellan olika ryska instanser.

Måste godkänna McLaren-rapportens slutsatser

Wada har ställt två krav på Ryssland innan fullt tillträde kan ges till internationell idrott: Att McLaren-rapportens slutsatser (statsunderstödd dopning under fyra år och att så många som 1000 idrottare ska ha medverkat i programmet) godtas och att man får tillträde till antidopningslaboratoriet i Moskva med dess prover och testdata.  

Wada gav Rusada tillbaka ackrediteringen till labbet i Moskva i september, vilket gav hård kritik från många aktiva och förbund, mot förbehåll att få ut data och prover senast vid årsskiftet, en överenskommelse som bröts från rysk sida.

Fortfarande är ryska friidrottsförbundet avstängt men IAAF kan ge personliga dispenser om den aktive följt ett oberoende antidopningsprogram utanför landets gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.