Wagner redo för EM

Publicerad
Ett träningspass i Grekland höll på att krossa karriären. Men nu är gymnasten Veronica Wagner tillbaka i olympiska spelens hemland hetare än någonsin och redo för EM.

I söndags reste Veronica Wagner och de andra i det svenska laget till den grekiska staden Volos för att förbereda sig för det Europamästerskap som startar på torsdag.

Wagner gjorde samma resa sommaren 2004 för att förbereda sig för hennes genombrottstävling, OS i Aten. Men träningen på ett hårt grekiskt golv blev inte vad Veronica och hennes tränare Staffan Söderberg tänkt sig. Foten tog stryk och gjorde OS-starten osäker.

-Det har varit tufft, det har nästan tagit två år att komma tillbaka. Det är först nu jag kan träna ordentligt. Men jag har en glapphet i foten som inte går att göra något åt. Jag måste hela tiden se till att foten inte blir överansträngd, säger Wagner.

Trots en rad problem har hon alltså kravlat sig upp bommen gång på gång och aldrig tvekat på att komma tillbaka. Och trots allt är Grekland landet där hon slog igenom för den breda massan, då hon trots skadan gjorde bra ifrån sig i sin OS-debut och satte personligt rekord.

Men resultaten som hon gjort under våren har visat han hon inte bara har hittat den kapacitet som tog henne till Grekland förra gången.

Nu är hon bättre än någonsin.
Finalplatser på världscupen och segrar på NM placerar Stockholmsgymnasten på åttonde plats på världsrankingen inför EM, tidernas bästa placering för en svenska.

-Men det betyder inte att jag är åtta i världen, påpekar Veronica, väl medveten om att det nya poängsystemet som införts i sporten gjort att årets resultat blivit lite annorlunda än vanligt.

-Man blir helt förvirrad av en del ändringar. Det har gjort att vi har fått radikalförändra vissa saker inför EM. En sak som alla i Norden gör i barr ger nu en halv poängs avdrag. Friståendeprogrammen blir helt knökade, det gör det svårare att köra sina volter bra, säger 18-åringen.

Samtidigt har framgångarna gjort att svensk gymnastik hetare än på länge. Framgångar på EM skulle kunna gör Wagner ännu större.

-Det jag gör, det går bra. Men det blir lite som rekresor de här tävlingarna också. Man ser smarta kombinationer andra gör och kommer på saker att sätta in i sitt program i framtiden.

Fast att ta en ny finalplats, det hon alltså lyckats med fyra gånger om i världscupen under våren, hoppas hon på även i EM.

Vartannat år är det ingen mångkampsfinal så i år är det grenfinalerna hon hoppas på. Fristående och bom är de redskap hon lyckats bäst i..

-På bom är det så små marginaler. Många gymnaster är bra på bom. Det ska gå väldigt bra om jag ska lyckats.

TT

Fakta om Veronica Wagner

Visa

Född: 7 juli 1987.
Bor: Stockholm.
Sysselsättning: Student. Läser naturvetenskapliga programmet på gymnasiet uppdelat på fyra år i stället för tre för att hinna med gymnastiken.

Klubb: Stockholm Top Gymnastics.
Längd: 156 cm.
Vikt: 49 kg.
Började med gymnastik: ”När jag var fem och ett halvt men elitsatsade först när jag var elva, vilket är väldigt sent.”

Tränare: Staffan Söderberg.
Aktuell: Är Sveriges största hopp när gymnastik-EM startar på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer