Wagner satte sin Wagner

Publicerad

För första gången i världen gjorde Veronica Wagner två volter framåt i pik under sitt fristående program vid gymnastik-EM i Volos, Grekland.

Det gör att övningen i fortsättningen kommer att bära hennes namn ”Wagner”.

Endast två tidigare svenska gymnaster har fått övningar uppkallade efter sig: Johan Jonasson i ringar och Per Brändström i barr.

Wagner noterade personbästa i bom och barr och bra resultat i fristående och hopp. Trots den goda insatsen nådde hon inte någon delfinal.

Veronica Wagner blev historisk på torsdagen. Då satte 18-åringen som första gymnast i världen den egna övningen, en Wagner. -Dubbelpiken kändes bra, sade Wagner lugnt efter sin insats i lagtävlingen på EM i grekiska Volos.

Wagnerövningen ingår i mattprogrammet och är dubbel volt framåt i pikstil, som har mycket hög svårighetsgrad. En övning den 18-åriga svenskan kom på en dag när hon var riktigt förbannad på träningen. När hon provade den på NM på Island nyligen satte hon sig ner på landningen. På EM belönades Veronica Wagner för sin historiska insats på mattan med 13,95 poäng som dock inte var personligt rekord.

-Nej, domarna är mycket hårdare här än på andra tävlingar, sade Wagner som trots det ändå satt två – eller tre – personbästa.

Hennes 12,85 i barr samt totalresultatet 54,95 var definitivt personbästa. Och 14,25 i bom kan ha varit personbästa.

-Antingen var det det eller så var det tangerat. Jag vet inte, sade Wagner samtidigt som hon svor ve och förbannelse över poängutdelning i den sista rotationen där de åtta bästa nationerna visade upp sig.

-Jag är sur för det gäller att ha rätt dräkt på sig. Jag fick nog rätt betalt. Men här får dom mer poäng än vad dom är värda.

TT: Vad är du mest nöjd med efter EM-insatsen?

-Att jag klarade Wagnerövningen och att jag tog mig igenom barrprogrammet trots att jag höll på att trilla över i upphoppet, sade Veronica Wagner på telefon till TT.

Tyvärr blir det ingen individuell final på söndag, dit dom åtta bästa i varje gren tog sig, poängen räckte inte. Tillsammans med Emma Lindevall och Josefin Backe hade Wagner som målsättning att bli sämst 15:e i lagtävlingen och inför den sista rotationen låg man åtta.

-Vi inledde med bom och hade tre fall där. Men sedan gick det bättre. Och nu blir vi sämst 16:e, sade Wagner och muttrade återigen till då ännu en ”känd” gymnast fick för bra poäng på bommen.

Efter torsdagens historiska Wagnerövning lär svenskan ha blivit mer känd och då kommer kanske än högre poäng i framtiden.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer